A köményes tojáslevest nyilván mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a menzáról. Nekem a nagymamám jut róla mindig az eszembe, ő gyakran készítette, amit így utólag meg is értek, hiszen pillanatok alatt megvan és még a legválogatósabb unoka is nagy eséllyel megeszi. Mivel férjem utálja a köménymagot, így nálunk sokáig tiltólistán volt, titokban főztem csak magamnak egyszer-egyszer, míg rá nem kaptam a kínai egg drop soup-ra, azaz a kínai tojáslevesek nagy családjára. Ezek nagyon hasonlóak a miénkhez, csak köménymag helyett ázsiai ízesítőkkel operálnak. Variációs lehetőségük határtalan, mehet bele tofu, gomba, sokféle zöldség, nyár végén- ősz elején például finom, édes paradicsom. Korábban már készítettem hasonlót, akkor spárgával – az is finom volt.

Hozzávalók:

1,5 l víz
1 vöröshagyma
3 cm-es gyömbérdarab
2 közepes paradicsom szeletekre vágva
1 ek szójaszósz
1 tk pirított szezámolaj
1 tk nádcukor
késhegynyi fehérbors
kb. 1 tk só
1 tojás
néhány szál zöldhagyma vagy snidling
kevés rizsecet vagy citromlé ízlés szerint

Először elkészítjük az alaplevet: a gyömbért és a hagymát is hámozatlanul hosszában félbe vágjuk, vágott felükkel lefelé forró serpenyőbe tesszük és zsiradék nélkül megpirítjuk. Mikor már láthatóan szép „égettek”, beledobjuk őket egy fazék vízbe (1,5 l) és kb. 30 percig főzzük. Ezzel kész is a rögtönzött alaplé, amiből természetesen kihalásszuk a szétfőtt gyömbért és hagymadarabokat.
Ezt követően beletesszük a alaplébe a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a fehérborsot és a sót, majd a paradicsomszeleteket is és kb. 3 percig főzzük. Végül a tojást elhabarjuk egy tálban és vékony sugárban a levesbe csorgatjuk, miközben fakanállal folyamatosan keverjük. 1 perc múlva elzárjuk a gázt. Tálaláskor megszórjuk felkarikázott újhagymával. Citromlével vagy rizsecettel savanyíthatjuk.

Az inspiráció innen jött.