Tudom, sokaknak elég elvetemülten hangzik – a kásáról eleve a bébiételek jutnak eszünkbe és a köles sem mindenkinek vonzó alapanyag. Én sem voltam eddig nagy rajongója a gabonakásáknak, amíg rá nem rájöttem, hogy minden az állagon és a fűszerezésen múlik. Szerintem egy jó kása kellően híg és ízletes (azaz fűszeres és nem áll meg benne a kanál). És persze nem árt, ha párolt gyümölcsökkel turbózzuk egy kicsit – így ősszel az alma és a körte például kézenfekvő megoldás. Mindkettőt nagyon feldobja a csillagánizs, amitől nem kell félni, ha mértékkel használjuk, nem fog eluralkodni. Csak ne felejtsük el a végén, turmixolás előtt kihalászni.

Hozzávalók:

1 csésze főtt köles
2-3 savanykás alma
víz, amennyi ellepi
kb. ½ tk őrölt fahéj
kb. ¼ tk őrölt gyömbér
1 csillagánizs
kb. 2 ek agaveszirup/méz
pici só
kevés citromlé

Tetejére:
1 marék napraforgómag
1-2 ek fekete szezámmag

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kisebb kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi épp ellepi feltesszük főni. Közben sózzuk, fűszerezzük (fahéj, gyömbér, csillagánizs) és puhára főzzük. A csillgánizst kihalásszuk belőle, utána hozzáöntjük a főtt kölest és azzal is összerottyantjuk. Mikor már kicsit kihűlt, megédesítjük (a méznél fontos, hogy ne forró ételbe tegyük, hogy az értékes enzimek benne maradjanak). Kevés citromlével ízesítjük, ha kell még fűszerezzük. Botmixerrel homogenizáljuk és a végén, tálaláskor megszórjuk szárazon megpirított napraforgómag és fekete szezám keverékével.

Megjegyzés: a fűszerezés, édesítés mértéke egyéni ízlés kérdése, a megadott mennyiségek csak irányadóak.