Mióta rendszeres zöldségdoboz-vásárló vagyok, azóta tapasztaltam meg igazán, hogy a friss zöldfűszerek milyen csodát művelnek a konyhában. A dobozban minden héten lapul 1-1 csokor bazsalikom, koriander, snidling vagy petrezselyem (sokszor grátisz, a termelő ajándékaként), így adja magát, hogy beletegyem, amibe csak tudom. Azóta sokkal izgalmasabbak a krémlevesek és a főzelékek és intenzívebbek a kencék. Korábban már társítottam a cukkinit bazsalikommal egy főzelékben és nagyon jól működtek együtt, így a cukkinis kencénél is ennél a kombinációnál maradtam.

Hozzávalók:

kevés olívaolaj
1 nagy cukkini
1 lilahagyma/vöröshagyma
1+1 gerezd fokhagyma

pici fehérbors
3-4 ág bazsalikom
1 ek majonéz
1 ek natúr joghurt

A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk, hosszában negyedeljük, felkarikázzuk. A hagymákat is felaprítjuk.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpároljuk rajta a hagymát és 1 gerezd fokhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit is. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, időnként megkeverve megpároljuk. Ha már üveges, beleforgatjuk a bazsalikomot, beleszórjuk a másik felaprított fokhagymagerezdet és elzárjuk a gázt. Áttöltjük a botmixer mérőpoharába, hozzáadunk 1 ek majonézt és joghurtot és simára pürésítjük.