Még mindig a barnarizs mellett kampányolok, most megmutatom, miket eszünk mostanában vacsorára. A lényege, hogy előre lefőzök egy nagyobb adag barnarizst, amit a hűtőben tárolok. Az otthon lévő friss zöldségeket wokban megpirítom, kedvem szerint ízesítem, fűszerezem (el lehet menni mediterrán, kínai, indiai stb. irányba), ha van itthon kifőtt babféle vagy tofu, abból is teszek hozzá, és a végén összeforgatom a rizzsel. A végeredmény egy aprítással együtt kb. 15 perc alatt elkészülő komplex ízű, laktató egytálétel. Munkahelyi ebédnek is ideális, ha indulás előtt van erőnk reggel összedobni.

Hozzávalók:

1 bögre főtt barnarizs
kevés olívaolaj
1/2 pritamin/kápiapaprika
1 közepes vöröshagyma
1 salátacukkini
3 piros retek
3 tk pesztó (pl. Budapesto)
kevés szójaszósz
pici só

A zöldségeket megmossuk, ha kell, meghámozzuk és felaprítjuk: a vöröshagymát és a cukkinit félholdakra, a paprikát kis kockákra (vagy csíkokra), a retket karikákra. Minden hozzávalót a kezünk ügyébe készítünk.
Egy wokban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a paprikát és kevergetve pirítjuk. 1-2 perc múlva mehet mellé a retek, majd a cukkini, végül a hagyma. Közepes lángon, időnként átforgatva vagy dobva-rázva sütjük a zöldségeket, közben meglocsoljuk szójaszósszal, kicsit megsózzuk és belekeverjük a pesztót. A végén hozzáadjuk a főtt rizst és jól összeforgatjuk a pesztós zöldségekkel.