Mindig nagyon bizakodóan, sok könyvvel felvértezve indulok neki a nyaralásnak, aztán, hogy a kulturális terveimből mi valósulhat meg, az nagyrészt a gyerekektől függ. Az idén ezek a könyvek jönnek velünk a Balatonra: egy elsőkönyves gasztroblogger regénye, egy megszállott hobbiszakács színésznő szakácskönyve és egy magyar-angol nyelvű étteremkalauz.

Rubin Eszter: Barhesz

Eszter regényét nagy kíváncsisággal forgattam a könyvbemutató után, mert abszolút meglepetésként ért, hogy könyvet írt. Aztán hazafelé a metrón bele is kezdtem a regénybe és teljesen beszippantott. A gasztroregény mint műfaji meghatározás erősen egyszerűsítő és félrevezető lenne, inkább maradjunk annyiban, hogy egy felkavaró személyes és családi történet, melyet át-meg átsző az elbeszélő gasztronómiai szenvedélye. Ahogy az egész könyvet meg átszövi az (ön)irónia.
Én két napig teljesen a hatása alatt voltam és ahogy letettem, rögtön újra akartam olvasni. Ezt nyaraláskor meg is teszem. És várom a folytatást…

Hegyi Barbara: Abraka babra

Hegyi Barbara szakácskönyve már a küllemével lenyűgözött. Gyönyörűen fényképezett könyv, friss, tavaszi színekkel. Az egész nagyon üde és természetes, sugárzik belőle a derű. Egy életvidám színésznő kedves történetei és kedvenc receptjei úgy tálalva, hogy hatására rögtön vendégeket hívni támad kedvem és a vacsoramenüt tervezgetem. A könyv felosztása szerintem telitalálat: évszakonként rendezi a szerző a recepteket, minden fejezet előtt felsorolva a jellemző alapanyagokat. Az ételek jó értelemben véve egyszerűek, könnyen elkészíthetők, Hegyi Barbara azt üzeni, hogy a jó konyha titka az alapanyagban és a lelkesedésben rejlik. Dicséretesen sok a zöldséges recept, sok a mediterrán ihletésű étel, köztük sok előétel jellegű, borozáshoz illő falat. A hagyományos ételek mellett feltűnnek szokatlanabb alapanyagok is: köles, tápióka, édesburgonya, kókusztej.
Nyaraláskor mindenképp hasznát vesszük: jó csak úgy lapozgatni, nézegetni, felvillanyozódik tőle az ember, de ha gyors ebéd- vagy vacsoratippre van szükség, akkor is segít. Elég csak fellapozni a hideg levesek, a 10 perces spagettik vagy a színházi krémek című részeket.


Dining Guide Étteremkalauz 2012 – Top 100 étterem

„A vörösmárna húsa ízletes, a házi gnocchi kellően tömör, de nem fojtós, a pesztó vidáman öleli körbe, a spenót pedig kifejezetten izgalmas a mellé grillezett apró paradicsomkockáktól. A tengert és a nyarat idézi a fogás, könnyeden, derűsen.”
Én is ahhoz a szubkultúrához tartozom, melynek tagjai élvezettel olvassák az ehhez hasonló sorokat és képzeletben tervezgetik majdani étteremlátogatások körülményeit. Ehhez jó alapot ad a Dining Guide legújabb kiadványa, melyben anonim tesztelők értékelései alapján összegyűjtötték Magyarország 100 legjobb éttermét. Így bárhol nyaralunk, csekkolhatjuk, hol van a környéken színvonalas vendéglátóegység. Ezen kívül ajánlanak éttermeket a közép-kelet európai régióból is (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország) és egy rövid összefoglalót is olvashatunk a szegmens legfrissebb változásairól (újranyitások, séfváltások).
A kis könyv végén tájegységenként listába szedve megtalálható Magyarország összes étterme.

Ti mit olvastok a nyáron?