Megint köleskorszakom van, emellett pedig izgat az egészséges édesség oximoron problematikája is. Bevallom őszintén, nem fűztem nagy reményeket ehhez a recepthez – így aztán eléggé meglepődtem rajta, milyen finom. Az ízesítésében látok még lehetőségeket: rizstej helyett kókusztej, fahéj helyett egyéb fűszer is játszhat.

 

Hozzávalók:

2 dl köles
3 dl rizstej
3 dl víz
csipet só
3 ek karob
1 rúd vanília kikapart magja
3-4 ek agaveszirup (ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
pici só
4 ek kókuszreszelék

A kölest hideg vízben 10-szer átöblítjük, míg teljesen átlátszó nem lesz az öblítővíz (így nem lesz keserű), majd a rizstej és a víz keverékében pici sóval puhára főzzük. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a karobot, a vaníliamagot, a szirupot, pici sót és a fahéjat, majd annyi kókuszreszeléket, hogy összeálljon. Kis golyókat formázunk belőle és meghempergetjük kókuszreszelékben. Pár órára hűtőbe tesszük.