Megint elcsábultam a piacon és jó impulzusvásárló módjára vettem egy patisszont (elég durva elhajlás, tudom), majd ötlet hiányában napokig kerülgettem a konyhában, míg végül döntésre jutottam: lecsó lesz belőle. Az a tény, hogy egy darab paradicsom sem volt itthon, csak konzerv formájában nem riasztott vissza és, hogy tartalmasabb legyen és a gyerekeknek jobban csússzon csavartam egyet a dolgon és kölessel tálaltam. Na erre varrjatok gombot.:)

Hozzávalók:

1 patisszon
2 paprika
4 paradicsom (vagy 1 doboz hámozott paradicsom konzerv)
1 nagy vöröshagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
kevés olaj
2 tk édes-nemes pirospaprika
2 tk darált sós pritaminpaprika (elhagyható)
kb. 1 dl paradicsomlé
kevés nádcukor

frissen őrölt bors

1 bögre köles
3 bögre víz
csipet só

A hagymákat felaprítjuk vagy felkarikázzuk (ízlés kérdése), a patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk, a paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítünk kevés olajat, a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta, menet közben a fokhagymát is hozzáadjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és adunk hozzá 2 tk darált pritaminpaprikát. Jól átkeverjük és rádobjuk a paprikát és a patisszont. Sózzuk, borsozzuk, kevés paradicsomlevet öntünk alá és fedő alatt, kis lángon félpuhára főzzük. Ekkor a paradicsomot is hozzáadjuk. Ha nem elég a zöldségek leve, kevés vízzel vagy paradicsomlével pótoljuk. Kevés nádcukorral ízesítjük (hogy elvegye a paradicsom savasságát) és készre főzzük. Ha kell, utánasózzuk. Puhára főtt kölessel tálaljuk.

Közben a kölest 10-szer átmossuk hideg vízben, hogy ne legyen keserű. Akkor jó, amikor az öblítővíz teljesen tiszta. 3-szoros vízben kevés sóval puhára főzzük. Akkor jó, amikor már teljesen puha, szinte szétesnek a szemek.