Egy újabb wokos recept, újabb szín- és ízorgia. Előre szólok, hogy az eredmény nem a bolti vagy kínai büfés édes-savanyú szószokra hajaz, annál sokkal visszafogottabb, természetesebb. Az ötletet egy blogról vettem, menet közben a szósz mennyiségét a másfélszeresére növeltem és mint mindig, most is meghámoztam a padlizsánt (ez persze egyéni érzékenység kérdése). A recept jó, hamarosan ismétlés várható. Itt a padlizsánszezon, kísérletezzetek ti is!

Hozzávalók:

1 padlizsán
1 piros kaliforniai paprika
4,5 ek világos szójaszósz
3 ek nádcukor
3 ek rizsecet
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk cayenne bors
3 tk kukoricakeményítő
1,5 ek hideg víz
3 ek olaj
1 ek fekete szezámmag (vagy fehér)

Tálaláshoz:
főtt barnarizs

A padlizsánt megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk, alaposan besózzuk és fél órát állni hagyjuk, hogy kiizzadja magából a keserűanyagokat.
Közben a paprikát kimagozzuk és a húsát vékonyan felcsíkozzuk. A fokhagymát felaprítjuk és a szójaszósszal, a nádcukorral és a rizsecettel egy kis tálkában alaposan elkeverjük. Egy másik tálkában csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt és a hideg vizet, majd hozzáöntjük a szójaszószos elegyhez.
A padlizsánt hideg vízzel leöblítjük és szárazra törölgetjük. Minden hozzávalót a pultra készítünk.
A wokban felhevítünk 3 ek olajat, beledobjuk a padlizsánkockákat és 4-5 percig dobva-rázva pirítjuk. Utána hozzáadjuk a paprikacsíkokat is és újabb 3-4 perc sütés következik. Lejjebb vesszük a lángot és beleöntjük a szójaszószos-kukoricakeményítős öntetet, jól átforgatjuk és kb. 2 percig sütjük, míg a szósz besűrűsödik és bevonja a zöldségfalatokat. Végül megszórjuk fekete szezámmaggal és tálaljuk.