Bár nincs itthon tandoor kemencénk, sőt kerti sütögetőnk se, de ez nem tart vissza attól, hogy savanykás joghurtban pácolt, omlós, fűszeres indiai húsnyársakat készítsek. Az elkészítése nagyon egyszerű, csak indiai fűszerkészlet kell hozzá és türelem, hogy ki bírjuk várni, míg a húst egy éjszaka alatt a joghurt és a fűszerek jól átjárják. Köretnek egy szintén savanykás, citromos serpenyős krumplit csináltam mellé, de jól megférne egy tál friss salátával is.

Ne feledjétek, a Globus Pácverseny még mindig tart! Július 25-ig lehet feltölteni és szavaztatni bevált pácreceptjeiteket a Globus Magyarország facebook-oldalán. A nyeremények pedig: 1 db wellness hétvége, 3 db gömbgrill és 20 db grillkellékcsomag. Hajrá!
(x)

Hozzávalók a csirkenyársakhoz:

50 dkg csirkemellfilé
1 ek olaj
2 dl kefír/joghurt
1 ek citromlé
1 közepes vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
kb. 2 cm gyömbér
1,5 tk só
1 ek őrölt pirospaprika
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk garam masala
1 tk kurkuma

A húst megmossuk, megtörölgetjük, ujjnyi vastag  hosszú csíkokra vágjuk és egy fedeles műanyag dobozba tesszük. A hagymákat és a gyömbért megtisztítjuk és felaprítjuk, és a többi hozzávalóval együtt belekeverjük a kefírbe/joghurtba. Ezzel a páccal nyakon öntjük a csirkecsíkokat és lefedve egy éjszakát pácoljuk a hűtőben. Másnap lecsepegtetjük őket és egyesével felhúzzuk 1-1 grillnyársra, majd kevés olajon kisütjük egy grillserpenyőben.

Hozzávalók a körethez:

6 nagy krumpli
kevés olaj
2 púpozott tk barna mustármag
1 tk hing (elhagyható)
2 púpozott tk római kömény (őrölt vagy egész ízlés szerint)
2 púpozott tk koriander (őrölt vagy egész ízlés szerint)
2 tk kurkuma
3 ek szezámmag (fehér vagy fekete)
1/2 citrom leve

frissen őrölt bors

A krumplikat héjukban megfőzzük, majd meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Ha egész fűszereket használunk, akkor a római köményt és a koriandert mozsárban megtörjük.
Egy wokban vagy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, kipattogtatjuk rajta a mustármagokat, majd hozzáadjuk a többi száraz fűszert. Kevergetve mérsékelt lángon pirítjuk ügyelve, hogy ne égjenek meg, közben beleszórjuk a szezámmagot is. Kis idő múlva beleforgatjuk a krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a citromlével.