Egy újabb fej római saláta várt a sorsára, és beugrott, hogy milyen jó lenne, ha tortillaként megtölteném és feltekerném a nagy leveleket. Aztán rábukkantam Lila Füge illatos török piláfreceptjére, ami gyorsan eldöntötte a töltelék kérdését is. Így született ez a gyors vacsora. A feltekerést nem muszáj elvégezni (kicsit körülményes), elég evés közben félbehajtani a leveleket. A piláfreceptet egyébként ha bulgurra adaptáljuk, megkapjuk a török büfékben kapható bulgurköretet, ami nekem legalább akkor flash, mint a szintén török citromos vöröslencse-leves volt.

rizspiláf római salátában

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj
25 dkg basmati rizs
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt római kömény
10 dkg paradicsomsűrítmény (passata)
6 dl víz
1 nagy csokor petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

Tálaláshoz:
1 fej római saláta
natúr joghurt

A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rizst megmossuk, leszűrjük. A petrezselymet felaprítjuk.
Az olívaolajon üvegesre pároljuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Kevergetve pároljuk, majd mehet bele a római kömény, majd 1 perc múlva a paradicsom. Azt is lepirítjuk, majd beleöntjük a lecsepegtetett rizst, jól elkeverjük, opálosra pirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a vízzel és kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 18 perc). Végül beleforgatjuk a petrezselyemzöldet, elzárjuk a gázt és 5 percig fedő alatt pihentetjük.
A tálaláshoz a római salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk és a levelek közepére kupacoljuk a rizst. Natúr joghurtot csorgatunk a tetejére.