Tudom, a spárgaszezon már véget ért, de elvétve azért még látni a piacon. Persze nyugodtan helyettesíthetjük más zöldséggel is, a recept, ahonnan az inspirációt merítettem például gombát használ, de el tudom képzelni akár brokkolival is. Már régóta izgatnak az ázsiai levesek, itt az ideje, hogy kísérletezgessek velük egy kicsit. Annál is inkább, mert ilyenkor nyáron könnyű reggelinek vagy vacsorának is alkalmasak – nem terhelik a gyomrot és pótolják az elvesztett folyadékot.

tojásos spárgaleves

Hozzávalók:

1 csomó zöldspárga
2-3 szál újhagyma felkarikázva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
kevés szezámolaj (nem pirított)
1 ek kukoricakeményítő
1 dl hideg víz
1 tojásfehérje elhabarva
1 ek világos szójaszósz
késhegynyi fehérbors
2 ek rizsecet
1 ek pirított szezámolaj

A spárgákat megmosom, szárukat meghajlítom, ahol maguktól elpattannak, eltöröm. A leeső végeket zöldséghámozóval vékony szálakra vágom és kb. 1 liter vízben alaplét főzök belőlük.
A spárgaszálakat vékonyan felkarikázom, a sípokat egyben hagyom.
Egy fazékban felhevítem a natúr szezámolajat és megpárolom rajta a hagymákat. Felöntöm az alaplével és annyi vízzel, hogy kb 1,5 liter legyen összesen és beleszórom a spárgakarikákat. Puhára főzöm a zöldséget, közben megsózom, fehérborsozom. Végül 1 dl hideg vízben kikeverem a kukoricakeményítőt és belekeverem a levesbe, 2 percig forralom. A tojásfehérjét elhabarom a szójaszósszal, a rizsecettel és a pirított  szezámolajjal és belecsorgatom a levesbe, miközben fakanállal folyamatosan keverem. Picit hagyom szilárdulni, majd elzárom a gázt. Tálaláskor meghintem zöldhagymakarikákkal.