Eljött az az időszak, hogy választani kell, vagy salátákon és hideg leveseken élünk, vagy rövid, de hatékony konyhai eljárásokat alkalmazunk, azaz elővesszük a grillserpenyőt és a wokot, illetve a szerencsésebbek beizzítják esténként a kerti grillt. Nekem a beltéri sütés jutott, de az is nagyon lelkesítő tud lenni: előző este bepácolom a húst és másnap délután csak a serpenyőt kell felforrósítanom pár percre és kész is a vacsora. Egy gyors saláta mellé, meg egy behűtött rozé és teljes a komfortérzet. Én arra az esetre, ha nincs itthon friss hús (márpedig ez elég gyakori eset), mindig tartok itthon egy csomag tofut. Zsugorfóliában hűtés nélkül eláll, és néhány zöldség társaságában szupergyors wokos vacsi vagy grillétel lehet belőle. Az alábbi összeállítást is az otthoni lehetőségek szülték.

Ha ti is szívesen grilleztek és van már néhány bevált pácreceptetek, most érdemes elővenni őket, mert a Globus Magyarország júniusi receptversenyén elnyerhetitek az Ínyenc Pácmester címet. Nincs más teendő, mint elkészíteni és lefotózni a grillételt, majd feltölteni a Globus Magyarország facebook-oldalára és gyűjteni a szavazatokat.
A verseny 4 hétig tart és a fődíja egy wellness hétvége. A receptbeküldők között kisorsolnak ezen kívül 3 értékes grillsütőt, a szavazók között pedig apróbb grillkellékeket. (x)

Pácolt, grillezett tofu

Hozzávalók:

1 csomag natúr tofu

A páchoz:
3 ek világos szójaszósz
3 ek sötét szójaszósz
3 ek víz
3 ek pirított szezámolaj
3 gerezd fokhagyma felaprítva
kis darab friss gyömbér felaprítva
1 ek nádcukor
1 ek szezámmag
frissen őrölt fekete bors

A tofut először hosszában, majd keresztben félbevágjuk. A pác hozzávalóit egy kis tálkában elkeverjük, a tofura öntjük és hűtőben minimum néhány órát érleljük.
Utána kerti grillen vagy grillserpenyőben mindkét oldalukat szép barnára sütjük.

Szezámos mángold wokban párolva

Hozzávalók:

1 csokor mángoldlevél
1 csomó újhagyma
kevés szezámolaj (nem pirított)
só, frissen őrölt bors
néhány ek szezámmag

A mángoldot megmossuk, megszárítgatjuk, a vastag levélereket kivágjuk. A leveleket felcsíkozzuk. Egy wokban vagy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a felkarikázott újhagymát, kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a mángoldot. Közepes lángon, kevergetve pároljuk, amíg összeesik. Közben megsózzuk, borsozzuk. A végén megszórjuk szezámmaggal és azzal is átforgatjuk.

Ázsiai sárgarépa- és karalábésaláta

Hozzávalók:

2 közepes karalábé
4 sárgarépa
2 marék szezámmag (szárazon megpirítva)

Az öntethez:
6 ek világos szójaszósz
8 ek rizsecet
4 tk nádcukor
2 ek pirított szezámolaj

A zöldségeket meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Kikeverjük az öntetet, összeforgatjuk a zöldségekkel és megszórjuk pirított szezámmaggal.