Büszkén mondhatom, hogy Wekerlén már olajozottan működik a zöldségdoboz-rendszer. Hétről hétre érkezik a friss biozöldség Zsámbokról, a Nyitott Kertből, a mi dolgunk csak az, hogy egy hét alatt el is pusztítsuk a rengeteg zöldet. Ez még okoz némi nehézséget, legalábbis nekem, főként a gyorsan romló salátafélékkel vagyok bajban. Pedig hatalmas fej római és tölgysaláták érkeznek, nem beszélve a Magyar Konyha júniusi számában is méltatott miskulancia salátáról, azaz a mesclunról, amiben van például kesernyés endívia és frizé, meg rukola is. Szerencsére az 1 éves Vince vevő minden főzelékre (és úgy általában minden ételre), így ő ilyen formában kapja. A finnyásabbaknak vegyes saláta jár, ami, mint tegnap kiderült egy sima tojásrántotta mellé is nagyon jól tud esni.
Aki szívesen ellátogatna a Wekerlei Kispiacra, hogy megnézze az Élő Tisza termelőit vagy vásároljon a Nyitott Kert biozöldségeiből, csütörtökönként 17 és 19 óra között megteheti, sőt a héten a Messzelátó Egyesület szervez egy kis piacnéző kirándulást, ahova még lehet csatlakozni.

zelleres salátafőzelék

Hozzávalók 2-3 személyre:

kevés olívaolaj
2 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg zeller lereszelve
1 nagy fej saláta
kevés víz

frissen őrölt bors
kb. 4 púpozott ek tejföl
1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
pici citromlé

A salátát leveleire szedtem, megmostam, szárazra törölgettem és csíkokra vágtam, majd egy-két percre forró vízbe dobtam és leszűrtem (így nem lesz keserű). A hagymákat megtisztítottam, felaprítottam, a zellert meghámoztam, lereszeltem.
Egy nagyobb lábasban felhevítettem az olívaolajat és megpároltam rajta a hagymákat, majd rádobtam a reszelt zellert is. Jól átforgattam, majd kevés vízzel felöntve félpuhára pároltam. Ekkor ment hozzá a saláta is, megsóztam, megborsoztam és puhára pároltam (közben ha kellett, pótoltam a vizet). A végén liszttel kikevert tejföllel behabartam és kevés citromlével ízesítettem. Tálaláskor meglocsoltam kevés olívaolajjal.

Update: mielőtt nekikezdenénk a főzeléknek, érdemes a salátaleveleket 1-2 percre forrásban lévő sós vízbe dobni, majd leszűrni. Így nem lesz keserű.