Ezúttal Bors and Pepper portugál receptjei inspiráltak, egész pontosan egy spenótos csicseriborsóleves, ami a velefőtt füstölt kolbásznak köszönhetően igen közel áll a magyar ízléshez és így a konzervatívabb ízlésű pasik körében is sikert arathat. Kicsit körülnéztem a többi blogon is, mások hogy készítik és további kipróbálásra érdemes változatokra bukkantam – íme egy szubjektív válogatás, a teljesség igénye nélkül…

Változatok csicseriborsó-levesre:

Csicserileves gerslivel (Receptműves)
Marokkói csicseriborsó-leves (Lila Füge)
Spenótos-paradicsomos változat (Rita konyhája)
Gorgonzolás csicserileves (Hínyenc)
Csicseriborsó-krémleves garnélával (Ízbolygó)
Vöröslencsés-korianderes verzió (Zizi kalandjai)

mángoldos csicseriborsóleves

Hozzávalók:

1 üveg/konzerv főtt csicseriborsó (pl. DM Alnatura)
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
2 tk sózott darált pritaminpaprika (elhagyható)
kisebb darab zeller
1 közepes sárgarépa
1 közepes krumpli
víz, amennyi ellepi
kis darab füstölt kolbász
1 babérlevél

frissen őrölt bors
kevés citromlé
néhány levél mángold

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat felaprítjuk, a répát, zellert kis darabokra, a krumplit falatnyi kockákra vágjuk. A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és a héjukból egyenként kinyomkodjuk.

Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk először a vöröshagymát, majd a fokhagymát és a darált paprikát, kevergetve üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a répát, a krumplit és a zellert is, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megy még bele az íze miatt a füstölt kolbász és a babérlevél is, meg is sózzuk és a zöldségeket puhára főzzük. A vége felé hozzáadjuk a csicseri felét is, majd kis idő múlva a kolbászt kivesszük és az egészet pürésítjük. Ekkor beletesszük a maradék csicserit is és a kisebb darabokra tépett, kierezett mángoldleveleket és addig főzzük, míg össze nem esnek. A végén sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük. Tálalás előtt kevés olívaolajat locsolunk rá.