A hetente érkező biozöldségdobozunk gyöngyszemei a gyönyörű, hibátlan levelű, harsogóan zöld fejes saláták: fodros saláta, tölgysaláta és társai. A felhasználásuk néha fejtörést okoz, mert korábban szinte soha nem vettem a piacon. Ez a vegyes saláta egy esti improvizáció eredménye, még konzerv tonhal került volna bele a maszkulinabb jelleg érdekében, ha véletlenül nem egy paradicsomos tonhalat kapok le a polcról a boltban. Egyik héten salátafőzeléket is főztem, annak a receptje elérhető a Home&COOK facebook-oldalán.

spárgás tavaszi saláta

Hozzávalók:
1 fej fodros saláta/jégsaláta
50 dkg zöld spárga
1 csokor újhagyma
2-3 paradicsom
3 tojás keményre főzve
1 marék friss bazsalikomlevélke

A dresszinghez:
6 ek olívaolaj
3 ek citromlé

frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma lereszelve

A salátát leveleire szedjük, megmossuk, kisebb darabokra tépkedjük és salátacentrifugával megszárítjuk (így jobban fog tapadni az öntet).
A spárgákat meghajlítjuk, ahol magától eltörik, eltörjük – az alsó részeket félretesszük (alaplé készülhet belőle spárgakrémleveshez). A felső, zsenge részt 3 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben megpároljuk.
A paradicsomokat hosszában felszeleteljük, az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk.
A főtt tojásokat cikkekre vágjuk. Egy nagy salátástálba szórjuk a salátaleveleket, rászórjuk a spárgát, a hagymát és a paradicsomot, elrendezzük rajta a tojásokat, meghintjük a bazsalikomlevelekkel.
Az öntethez valókat kikeverjük (ehhez nagyon alkalmas egy capuccinóhabosító) és összeforgatjuk a salátával.