Sógornőmék kertjéből jutottam hozzá hatalmas mángoldlevelekhez, így megint kiélhettem főzelékfőző kedvemet. Mint megtudtam a mángoldnak nemcsak a levele ehető (ezt a spenóthoz hasonlóan lehet elkészíteni), hanem a levélnyelek is értékesek és ízre legjobban a fehér spárgához hasonlítanak. Én most mindkét részből főzeléket főztem, az egyiket kiflivel és rizstejjel, a másikat tejfölös habarással sűrítettem. Már csak főzelékfeltét ügyében kellene új erőre kapnom…

mángoldfőzelék

Mángoldfőzelék

Hozzávalók:

1 nagy csokor mángold
kevés olívaolaj
2 gerezd fokhagyma felaprítva
kevés rizstej
1 kifli

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
kevés nádcukor

A mángoldot megmosom, leszárítom, a levélnyeleket kivágom (további felhasználását lásd lejjebb a következő receptben). A zöld leveleket kisebb darabokra vágom és forró vízbe dobva 1-2 percig blansírozom, majd hideg vízzel leöblítem. Közben a kiflit darabokra tépem és a rizstejbe beáztatom.

Egy lábosban felhevítem az olívaolajat, megpárolom rajta a fokhagymát, majd rádobom a blansírozott, lecsöpögtetett mángoldot is. Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá és rövid ideig fedő alatt párolom, közben egy kevés rizstejet is adok hozzá. Utána hozzáadom a kinyomkodott kiflidarabokat is és botmixerrel pürésítem. A végén egy kevés nádcukorral ízesítem.

Mángoldnyélfőzelék

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:

kb. 25 dkg mángoldnyél
1 csokor újhagyma
kevés olívaolaj
víz

pici fehérbors
néhány ek tejföl
1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
kb. 6 mángoldlevél csíkokra vágva

A mángoldnyeleket megmosom, mint a rebarbarát megtisztítom – azaz a végéről indulva a „szálkáit” lehúzom, majd néhány centis darabokra vágom. Az újhagymát megtisztítom, zöldjével együtt felaprítom. Egy lábasban felhevítem az olívaolajat, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom, majd megy hozzá a mándolnyél is. Felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi, sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm. Ekkor botmixerrel pürésítem, majd a lisztet elhabarom a tejföllel és besűrítem vele a főzeléket. Végül beledobom a csíkokra vágott mángoldleveleket is. Picit hagyom rotyogni és elzárom a gázt.