A 1,5 kg-os India Cookbook-ból vettem ezt a szokatlan receptet, ott mint nyugat-bengáli specialitás szerepel. Élénk színe és a szegfűszeg aromája teszi különlegessé. Egy nap múlva érnek össze igazán az ízek, így este elkészítve másnapi munkahelyi ebédnek ideális (persze csak annak, aki nyitott a különlegesebb ízekre és szereti az indiait). Én magában ettem, de lepénykenyérrel lenne az igazi.

Ha valaki a zöldségfogyasztását szeretné növelni, és szereti az indiai konyhát (vagy legalábbis annak krisnás szegmensét), annak ajánlom a szabdzsikat, mert a sok fűszernek köszönhetően nagyon ízletesek és laktatóak is. Én legalábbis rájuk kattantam, ezért örömmel nyugtáztam, hogy Hémangi felvett az indiai főzőkurzusai közé egy szabdzsi workshopot is – április 21-én lesz az első. A 3 órás tanfolyam 7000 forintért szerintem baráti áron van és a Vega Cook & Run alapján azt jósolom, hogy ez is megéri az árát.

narancsos-karfiolos szabdzsi

Hozzávalók:

4-5 ek olaj
1 ek aprított friss gyömbér

Száraz fűszerek:
4 szegfűszeg
2 zöld kardamom
1 rúd fahéj
1 tk kurkuma
2 babérlevél
1 tk asafoetida
1 tk nádcukor
2 csapott tk egész római kömény

50 dkg karfiol (1 közepes fej)
4 közepes krumpli
3 narancs (2 a főzéshez, 1 a tálaláshoz)

A zöldségeket megtisztítom, a krumplit falatnyi kockákra vágom, a karfiolt kisebb rózsákra szedem. A narancsokat meghámozom (hártyájukat is levágom), hosszában félbevágom, majd felkarikázom.

Egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítem az olajat és beleszórom a gyömbért, kevergetve pirítom 1-2 percet, majd beleszórom a száraz fűszereket is. Jól átkeverem és kb. fél perc után hozzáadom a zöldségkockákat és 2 narancsot felkockázva. Jól átforgatom, majd kevés vizet öntök alá és fedő alatt közepes lángon sütöm-párolom, közben gyakran átforgatom. Kb. 15 perc alatt elkészül (ne főzzük péppé). Tálaláskor megszórom a maradék narancskockákkal.