Hamar túlestünk a kampány első hónapján, elszaladt a február, ami azt is jelenti, hogy közeledik a friss zöldségek ideje. A februárt mint téli hónapot tekinthetjük próbaüzemnek, és itt az ideje, hogy új lendületet vegyünk. A kezdeti lendület egyébként minden várakozásomat felülmúlta, nagyon jó látni, hogy a szándék mennyiünkben ott van: már több, mint 450 rajongója van a ZöldKampánynak. Viszont magamon is tapasztalom, hogy újabb impulzusok nélkül nehéz szem előtt tartani a célt (és itt most egy egész évről van szó, ugye), úgyhogy havonta jelentkezni fogok az újabb zöldséglistákkal (ne utáljatok!:)).
Hogy jobban követhessük étrendünk változásait, egy tervezőt is készíttettem nektek (köszönet érte Patriknak), amelynek segítségével minden hónapban kiértékeljük az elért eredményeket és kitűzzük a célokat a következő 30 napra. A márciusit innen tudjátok letölteni.

A szezonális zöldséglista lehet, hogy nem tökéletes, ugyanis ahány szezonkalendárium, annyiféle. Nyugodtan jelezzétek kommentben, ha valami nem jó, valami kimaradt volna.

Most pedig kedvcsinálónak a saját tapasztalataim következnek.

Februárban az alábbi zöldségeket „fogadtam örökbe”, azaz többször is elkészítettem őket többféle formában:

fehérrépa, gomba, karfiol, káposzta, kelbimbó, pasztinák, póréhagyma és a lencsefélék közül a vöröslencse és a csicseriborsó

A hónap eredményei, változások az étrendünkben:

A fenti lista mutatja, hogy jóval többféle zöldségből főztem a szokásosnál, különösen a „k betűs” mumusok kaptak esélyt. Némelyikre egészen rákattantam (karfiol, csicseriborsó), némelyik még mindig fejtörést okoz (fehér káposzta).

A hónap felismerései:

1. A karfiol nagyon sokoldalú zöldség és nem is puffaszt. Legalábbis ha nem kombináljuk hagymafélékkel. Éljen az asafoetida!
2. A csicseriborsó is könnyen emészthetővé tehető, ha eltávolítjuk a héját (ez elég macerás, egyenként kell a megfőtt szemeket a héjból kinyomkodni, de kapható olyan konzerv, ami eleve héjmentes).
3. Sokszor a legnagyobb akadály a beszerzés. Hétfőn például Kispesten lehetetlenség céklához jutni. Az újonnan nyílt lakótelepi zöldséges épp előző nap dobta ki a fonnyadt cékláit, mert a kutyának sem kellettek. Viszont kedvesen ajánlotta helyette az ecetes céklát (csakhogy én céklás brownie-t készültem sütni), a hervatag karfioljai helyett pedig mirelit wokzöldséget javasolt. De azért van remény, Wekerlén már alakulnak új beszerzési források.

Amiben tovább szeretnék fejlődni:

A reggeli még mindig nehéz ügy, hétköznapokon, egyedül hajlamos vagyok délig szinte semmit nem enni. Gyakrabban kellene zöldséges kencéket készíteni.

Újonnan kipróbált ételreceptek:

indiai szabdzsik, tócsni fehérrépából, csípős káposztasaláta, misóleves káposztával, shakshuka, citromos vöröslencse-krémleves, karfiolpakora, humusz

Kedvencek lettek: humusz, vöröslencse-krémleves, wokos szabdzsi

Márciusi zöldséglista

Újoncok:
hónapos retek
medvehagyma
snidling
spenót
újhagyma
zsázsa

Továbbra is szezonban:
lila és fehér káposzta
pasztinák
sárgarépa
fehérrépa
zeller
karalábé
cékla
fekete retek
vöröshagyma
póréhagyma
hüvelyesek: babfélék, lencsefélék, felesborsó

Márciusra örökbe fogadom a sárgaborsót, a medvehagymát és a fehér káposztát. A többit majd meglátjuk.

Az alábbi recepteket szeretném kipróbálni:

sárgaborsófőzelék, karfiolsteak, zellerkrémleves, kence sült sárgarépából

Köszönöm a sok inspiráló facebook-posztot, továbbra is várom a tapasztalataitokat,  receptötleteiteket! Bloggerek, örülnék, ha ti is megosztanátok a februári kampányeredményeiteket!
Zöldségek, sorakozó!