Eddig csupa újat hozott ez az év az életünkben. Lehet, hogy azzal indítottam el a lavinát, hogy december 30-án levágattam a hajam és ezzel egy 13 éves vágyat valósítottam meg, mindenesetre azóta nagy változások vannak. Ha minden jól megy, egy másik, közel 10 éves álmunk is teljesül: wekerlei lakosok leszünk. Ez azt jelenti, hogy most a lakáseladás és – vásárlás kellős közepén vagyunk, de már dereng a fény az alagút végén. Ha szerencsénk van, Vince 1 éves szülinapját májusban már az új lakásban ünnepeljük.
Szeretem, mikor így zajlik az élet, amikor apró kis véletlenekből (amik persze nem véletlenek) új távlatok nyílnak és nekem csak vitorláznom kell, nem eveznem.
A másik „véletlen”, hogy épp most szerveződik Wekerlén egy tudatos bevásárlócsoport a helyi Zöld Hajtás Mozgalmon belül és úgy adódott, hogy én is eljutottam az alakuló összejövetelre, ahol a Mikosarunk csoport az alábbi célokat tűzte ki maga elé:

A wekerlei kispiac felvirágoztatása

A Gutenberg téri kispiac már jó ideje csökkentett üzemmódban működött Wekerlén, heti pár napos délelőtti  nyitvatartással, kevés vásárlóval és kevés árussal, még kevesebb őstermelővel. Ezzel párhuzamosan a Szövetség az Élő Tiszáért előrendeléses alapon szállított zöldséget-gyümölcsöt, egyebet a kerületbe.

Jó hír, hogy márciustól a kispiac minden nap nyitva tart és a csütörtöki napot megkapta az Élő Tisza – azaz minden csütörtökön délután 16 ás 19 óra között lehet Tisza menti őstermelőktől származó zöldséget, gyümölcsöt, füstölt húst és tejtermékeket venni. A március 15-ei alkalom egy nappal előbb, szerdán lesz megtartva.

Reményeink szerint ez csak a kezdet és hamarosan még több kistermelő jelenik meg az árujával. Szükség lenne bioterményekre, kézműves termékekre is, hogy minél szélesebb legyen a paletta.

zöldségek

Zöldségdobozrendszer kialakítása

Másik célunk, hogy egy közeli biogazdasággal együttműködve létrehozzunk egy wekerlei bevásárlóközösséget, aminek tagjai heti rendszerességgel vásárolnak biozöldséget,- gyümölcsöt a gazdaságból dobozrendszerben. Azaz minden héten átvehetnénk kis egységcsomagjainkat az arra a hétre szánt szezonális terményekkel (a kisebb háztartások rendelhetnek fél dobozzal is). A kölcsönös felelősségvállalást erősítendő arra is lenne lehetőség, hogy időnként ellátogassunk a gazdaságba, megismerkedjünk a termesztés körülményeivel, részt vegyünk a betakarításokban.

Ha wekerlei, kispesti vagy más környékbeli vagy és szeretnél tudatosan vásárolni, méltányos alapon jó minőségű  (bio)élelmiszerekhez hozzájutni, köztünk a helyed! Ha ismersz olyan termelőt, aki szívesen megjelenne Wekerlén az árujával, akkor is szólj és felvesszük vele a kapcsolatot!

És nem utolsósorban csatlakozz az Átalakuló Wekerle facebook-oldalához, hogy időben értesülj az aktuális hírekről, eseményekről!