A gombát szándékosan nem tettem fel a Zöldkampány februári zöldséglistájára, mivel a termesztett fajták egész évben kaphatók, így nem lehet őket szezonhoz kötni. Ez azt is jelenti, hogy egész évben bátran fogyaszthatjuk őket, legjobb persze, ha egyéb zöldségek társaságában. Ebben a gyors pastában kétféle hagyma került mellé (póré és fehér) és aszalt paradicsom. Mostanában áttértünk a teljes kiőrlésű tésztákra, nekem nagyon ízlik a spagetti és a linguine is ebben a formában, hasonló a felismerés, mint a fehérrizs-barnarizs esetében: a teljes értékű verzió sokkal ízgazdagabb.

pórés-gombás spagetti

Hozzávalók 2 személyre:

kevés olívaolaj
1 póré
1 kicsi fehérhagyma
50 dkg csiperkegomba
1 dl száraz fehérbor
6 darab olajban eltett aszalt paradicsommal
1 tk szárított bazsalikom
1 tk oregánó
1 doboz tejszín krémsajt (natúr, Philadelphia típusú)
só, frissen őrölt bors
kb. 1 dl tésztafőzőlé

25 dkg teljes kiőrlésű spagetti (pl. DM-es, Alnatura) al dentére főzve

A hagymákat megtisztítottam, felaprítottam, a gombát is kisebb darabokra vágtam. Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, rádobtam a hagymákat, megpároltam, megszórtam a zöldfűszerekkel és a csíkokra vágott aszalt paradicsomokkal, majd felöntöttem a fehérborral. Hagytam, hogy az alkohol elfőjön belőle, majd hozzáadtam a gombát is. Jól összeforgattam és kisebb lángon, fedő alatt megpároltam, közben sóztam, borsoztam. Végül belekevertem a krémsajtot is, majd a tészta főzőlevével beállítottam a kívánt sűrűséget. Tálaláskor reszelt parmezánnal fokozható a hatás.