Izgalmas kezdeményezés, a Fish Fridays megnyitójára voltam hivatalos múlt hét pénteken a Miele Főzőiskolába. A februárban induló pénteki halkurzusok a halgasztronómia egy-egy szegmensét veszik sorra. Az estek házigazdája, Szabó Péter (nicknevén Oceancowboy) évekig dolgozott halséfként és halkereskedőként az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Skóciában, így a kisujjában van az angolszász halgasztronómia. Szakmája a szenvedélye, és őt olvasva vagy hallgatva ez ránk is könnyen átragad. Mióta megvettem a könyvét, a Halak és halételek című enciklopédiát, már túl vagyok egy barramundibelezésen is…

A megnyitón nem voltam ilyen bátor, a doveri nyelvhal filézését most kihagytam, viszont aktívan közreműködtem a thai kókusztejes feketekagyló és a homár thermidor elkészítésében (ez utóbbinál a főtt homárhúst egy tejszínes-fehérboros-mustáros szósszal nyakon öntve a páncélban tálaltuk).

fish fridays megnyito

Az alábbi menüt készítettük és kóstoltuk (a végéről sajnos időhiány miatt lemaradtam):

Csendes-óceáni osztriga jégágyon Cocktail-szósszal, proseccóval
Lazackrém cukkinikosárkákba töltve nyúlhalkaviárral
Lazackrémes kanapék
Óriás garnélanyárs görög joghurtos, korianderes édesköménysalátával
Feketekagyló fehérborgőzben párolva chilis-kókusztejes mártással
Homár thermidor
Doveri nyelvhal papírbatyuban párolva
Vajhalsteak serpenyőben sütve

fish fridays menu

A 6 alkalmas képzés február 10-én, pénteken indul egy a megnyitóhoz hasonló ízelítővel. Egy alkalom 4 órás, 14 900 forintba kerül. Az egyes alkalmak külön is látogathatók, az órák nem egymásra épülnek. Minden alkalommal minimum 4 alapanyagot ismernek meg és készítenek el a résztvevők. A konkrét recepteken kívül szó lesz a szakszerű vásárlásról, tárolásról, a fűszerezésről és a konyhatechnikai eljárásokról is.

Tanfolyami tematika:

Ízelítő a hal- és seafood-gasztronómiából: lazac, durbincs, óriásgarnéla, langusztin, osztriga, feketekagyló
Időpont: Február 10., péntek 17 óra

Édesvízi halételek, halpraktikák
Hideg és meleg ételek pisztrángból, barramundiból – klasszikus és új receptek
Időpont: Február 24., péntek

Sósvízi halételek, halpraktikák
Tengeri halak: lazac, tonhal, laposhal, aranydurbincs. Posírozás, párolás, serpenyőben sütés.

Seafood-gasztronómia
Fókuszban a tenger gyümölcsei: kagylók, rákok, lábasfejűek.

A hazai és a világkonyha híres hallevesei
4 könnyen elkészíthető hallevese

Halgrillezés: a nyár legjobb ízei

További információ és jelentkezés a Miele honlapján.

Még több fényképet találtok a facebookon.