Zöld mint zöldség

A múlt év a fordulat éve volt a konyhámban – elkezdett mélyebben érdekelni az egészséges táplálkozás téma. Sok könyvet elolvastam, főzőtanfolyamokra jártam és különösen a távol-keleti gyógyító táplálkozási hagyomány ihletett meg. Ezek nyomán először a gabonákkal kezdtem, próbáltam minél többfélét beépíteni az étrendünkbe, de azt tapasztaltam, hogy bár a kuktában főtt barna rizs nagyon finom (és szuperegészséges), de a gabonakonyha mégis kicsit „íztelen” a korábbi ételeinkhez képest, ezért bennem hiányérzetet kelt. Ekkor váltottam fejben a másik legegészségesebb csoportra, a zöldségekre és úgy érzem, ezzel megtaláltam a helyes fókuszt. A zöldségek színesek, változatosak, a húshoz képest olcsók és ráadásul finomak is. Egy baj van velük: a magyar konyhában keveset használjuk őket.

Ha elvégzünk egy gyors asszociációs játékot, az eredmény beszédes lesz:
ha cékla, akkor saláta
ha borsó, akkor főzelék
ha paradicsom, akkor leves…
Folytathatnánk még a sort bizonyságául annak, hogy egy átlag magyar konyhában sajnos a zöldségkészítés módja elég sematikus.

Ezen gondolatsort továbbfűzve találtam ki, hogy a konyhámban a 2012-es évet a zöldségeknek szentelem és hogy szórakoztatóbb legyen, társakat is keresek hozzá. Így lesz a ZöldKampányból mozgalom.

Hogyan csatlakozhatsz?

A ZöldKampányhoz bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy 2012-ben tudatosan törekszik arra, hogy több zöldséget fogyasszon, méghozzá minél változatosabb formában. Ezen rugalmas kereten belül minden résztvevő úgy étkezik, ahogy kedve tartja. Nem az a cél, hogy vegetáriánusok legyünk, hanem az, hogy módosítsunk az arányokon. Ha eddig csak krumplit ettél, azt is köretnek, most esélyt kell adnod más zöldségeknek is.

Hogy lesz ebből kampány?

Úgy, hogy mások kedvét is meghozzuk a zöldségekhez. Fogadj örökbe egy zöldséget! Azaz válassz ki egyet-kettőt, olyat, aminek épp szezonja van és amit te és a környezeted is szeret, majd készítsd el őket minél többféleképpen. Például ha a férjed szereti az ecetes céklát, akkor most készíts neki sült céklasalátát, céklás hummuszt vagy céklás rizottót – mélyítsd a céklával a viszonyt. Aztán fokozatosan bővítsd a kört, jöhetnek más zöldségek is. Így lassan, türelmesen, kis lépésekben belopjuk a zöldeket a konyhákba.

zöldkampány logo

ZöldKampány a facebookon

A mozgalomnak létrehoztam egy facebook-oldalt, ahol időről időre megosztok majd zöldséges recepteket (tőlem és más bloggerektől) és egyéb inspiráló tartalmakat a zöldségekkel kapcsolatban. Lájkoljátok az oldalt, osszátok meg tapasztalataitokat, ötleteiteket, ételfotóitokat!

Mivel indul a ZöldKampány?

Mivel számomra fontos, hogy főként a mi égövünkön termett, lehetőleg magyar termelőtől származó zöldséget egyek, olyat, aminek épp szezonja van, ezért tőletek is azt kérem, vegyétek figyelembe ezeket a szempontokat és februárban főként az alábbi listáról válasszatok. Tudom, elég sok mumus van rajta, de így lesz tudattágító rögtön az első forduló.:)

Februárban fókuszban a téli zöldségek:

lila és fehér káposzta
kelkáposzta
kínai kel
kelbimbó
pasztinák
sárgarépa
fehérrépa
zeller
karalábé
cékla
fekete retek
vöröshagyma
póréhagyma
sütőtök
hüvelyesek: babfélék, lencsefélék, felesborsó

Nálam a zöldségek már a spájzban vannak! És nálatok?