Nagy az elmaradásom, ami a posztokat illeti, ez is még tavaly, Márton-nap alkalmából készült. Kipróbáltam egy  általam még soha nem alkalmazott technikát: alaplében főzés majd sütőben sütés, sós vízzel kenegetéssel megfejelve. Az eredmény egy szuperomlós hús, kívül olyan sós, ropogós bőrrel, mint amilyen az utcai bódékban árult grillcsirkéé. A folyamat mellékterméke pedig egy szép adag alaplé, amit fél literes egységekben lefagyasztottam, hogy rizottókhoz, levesekhez elővegyem majd annak idején (a zsírt egy kanállal szedjük le a tetejéről, aztán mehet a fagyba).

sült libacomb

Hozzávalók:

4 libacomb
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb zeller
2 közepes vöröshagyma
1-2 babérlevél
1,5 l víz
1 ek só

Kenéshez:
1 ek só
3 ek hideg víz

A vizet feltesszük főni a sóval és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel. Mikor felforrt, belerakjuk a megmosott, tollmaradványoktól megtisztított combokat (el kell lepnie). Fedő alatt, kis lángon kb. 1 órán át főzzük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A combokat kivesszük, papírtörlővel felszárítgatjuk, sóval, borssal bedörzsöljük és bőrükkel felfelé tepsibe rakjuk. Kb. 1 órán át sütjük (olyan omlós legyen, hogy a hús könnyen leváljon a csontról).
A sütési idő vége felé (kb.15 perccel a vége előtt) keverjük el az 1 ek sót 3 ek hideg vízben és kenjük be vele a combokat két alkalommal. Ettől ropogós lesz a bőr, mint a grillcsirkéé.