Már nagyon vártam a alkalmat, hogy kipróbáljam valamelyik receptet a november végén megjelent Tésztavarázs (T.bálint Kiadó) című cukrászkönyvből. Sokszor lapozgattam, hol az égetett tésztával, hol a brióssal szemeztem, végül egy régi vágyat valósítottam meg: a házi croissant-készítést. A receptet hevenyészve átfutva (hozzávalók csekkolása, hajtogatás, tekerés, oké) még nem sejtettem, hogy ez nem az a gyorsan elkészülő fajta. Menet közben persze próbáltam gyorsítani a folyamaton (nem vagyok rá büszke) – ti ne tegyétek. A 60 fokon kelesztett vajas tészta csúnya látvány, folyik a vaj mindenütt. Szóval, mint a kelt tésztáknál általában, megint szembesültem a saját türelmetlenségemmel, de a hajtogatási, hűtési procedúra alatt volt alkalmam dolgozni rajta.:)
A végeredmény, amit este 9-kor húztam ki a sütőből diadalittasan, feledtetett minden nehézséget, az meg pláne, ahogy Patrik és Panni falta a foszlós, langyos croissant-t.

croissant

Hozzávalók 7-8 kisebbhez (a könyvhöz képest fél adag):

1,25 g friss élesztő (vagy ennek megfelelő száraz)
1,25 dl langyos tej vagy gabonatej (pl. zabtej)
25 dkg fehér tönkölyliszt
6 g só
2,5 dkg nádcukor
14 dkg hideg vaj

A tetejére: 1 tojássárgája 1 ek tejjel elkeverve

Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben pár perc alatt felfuttatjuk, majd a sóval, liszttel, maradék cukorral robotgéppel összegyúrjuk. Amikor már kezd elválni az edény falától (én menet közben kézi erőre váltottam), akkor már jó.
Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Kiütögetjük belőle a levegőt, majd ismét letakarjuk és min. 4, max. 8 órára betesszük a hűtőbe.

Újra kiütögetjük belőle a levegőt, majd lisztezett deszkára borítjuk és labdává formázzuk. A közepén 3 cm mély keresztet vágunk, a négy szélét kinyújtjuk és a középen keletkező üres részre helyezzük a laposra nyomkodott vajat. A 4 tésztafület ráhajtjuk.

Ekkor jön a hajtogatás:
Téglalappá nyújtjuk, háromba hajtjuk. Folpackba csomagoljuk, 30 percre hűtőbe rakjuk.
90 fokkal elforgatjuk, ismét téglalappá nyújtjuk, háromba hajtjuk, csomagoljuk, hűtjük.
Az előző lépéssel ellentétes irányba nyújtjuk, háromba hajtjuk, becsomagolva ismét behűtjük 30 percre.

Formázás:
Lisztezett felületen 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, hosszában kettévágjuk és az így kapott tésztacsíkokból egyenlő szárú háromszögeket vágunk ki.

Az alapjukkal felénk lerakjuk őket, középen 1 cm-es bevágást ejtünk, az alap két szélét kicsit széthúzzuk, majd felgöngyöljük.  A végeit kifliszerűen befelé hajlítjuk.

Vékonyan megkenjük tojásmázzal, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük őket (kb. 2 óra).
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, ismét lekenjük a kifliket tojással és 12-14 perc alatt készre sütjük.