A sütőtökös rizottó elkészültével elégedetten dőltem hátra, a VKF aktuális fordulója ezzel kipipálva, gondoltam magamban, mikor felrémlett, hogy Zizi a Vigyázz, kész, főzz! 45. körében vega sütőtökös ételeket vár, így a húsos szalonnámmal biztos diszkvalifikáció elé nézek. Sebaj, megmaradt a sonkatök fele, így maradt esély a javításra. Ismét felmértem a meglévő készleteket és a csicseriborsó és hámozott paradicsom konzervek számbavétele után egy jó kis fűszeres indiai curry mellett döntöttem. A könnyebb emészthetőség kedvéért a krisnásoktól tanult módon fokhagyma és vöröshagyma helyett csak asafoetidát (másnéven hing) használtam, mely por alakban kapható, kénes, fokhagymára emlékeztető szagú furcsasága az indiai konyhának.
Az étel ízét a currypor abszolút meghatározza, ezért érdemes egy jól bevált blendhez folyamodni. Én mostanában a Fiddes Payne Tikka keverékét szeretem nagyon – nekem ez hozza legjobban az indiai étterem-fílinget.

sütőtökös csicseriborsó-curry

Hozzávalók:

néhány ek olaj
1 tk aprított gyömbér
kevés asafoetida
kb. 35 dkg sütőtök meghámozva, kis kockákra vágva (1 átlagos sonkatök fele)
1 púpozott ek currypor (pl. Tikka curry powder a Fiddes Payne-től))
1 babérlevél
5 dl víz
1 doboz konzerv csicseriborsó
1 doboz hámozott, aprított paradicsom

néhány tk nádcukor
kevés frissen őrölt bors
kevés chilipor (ízlés szerint)
egy vékony szelet hideg vaj
1 tk garam masala (elhagyható)
Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat, beleszórjuk a gyömbért és az asafoetidát és kevergetve megpároljuk (1 perc), majd rádobjuk a tökkockákat, megszórjuk a curryporral és jól átforgatjuk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, beledobjuk a babérlevelet és kis lángon fedő alatt félpuhára pároljuk a tököt. Utána mehet bele a csicseriborsó és a paradicsom is, valamint a maradék víz. Megsózzuk, megcukrozzuk, borsozzuk, ha szeretjük a csípőset, megszórjuk chilivel és fedő alatt tovább főzzük kb. 10-15 percet. Közben lehet kóstolgatni, igazítani az ízeken. Végül elkeverjük benne a vajat és garam masalával ízesítjük. Párolt basmati rizzsel vagy lepénykenyérrel fogyasztjuk.