A hiánygazdálkodás diadala ez az étel: a sütőtök-húsos szalonna kombóra soványodott itthoni készletből készült egy hosszabb főzésmentes időszak végén. Először egy brutál óvodai vírus miatt dőltem ki a sorból napokra, majd csak szimplán nem volt kedvem magamra főzni. Nem tudom, más gyeses kismama hogy van ezzel, de rám sokszor súlyként nehezedik az itthoni élet elviselhetetlen könnyűsége, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy nincs motivációm magamról gondoskodni.
Ez az étel viszont nagyon jólesett, remélem ad egy lökést a konyhai kreativitásomnak.

Sütőtökös-baconös-zsályás rizottó

Hozzávalók:

30 dkg kerekszemű rizs
kevés olívaolaj
3 szelet bacon vagy húsos szalonna
1 vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma
2 tk szárított zsálya
1,5 dl száraz rosé
1 l zöldségalaplé
35 dkg sütőtök (egy átlagos sonkatök fele) meghámozva, kis kockákra vágva
kis darab vaj
só, frissen őrölt fekete bors

Egy nagy fazékban kevés olívaolajon kiolvasztottam a szalonnák zsírját, majd rádobtam a kétféle felaprított hagymát és üvegesre pároltam. Megszórtam zsályával, jól átforgattam, majd ment bele a rizs és a bor. Mikor a bor nagyja elfőtt, hozzáadtam a kis kockákra vágott sütőtököt és felöntöttem annyi forró zöldségalaplével, amennyi épp ellepi. Fedő alatt, gyakran kevergetve kis lángon főztem, míg fel nem szívta a lé nagyját, akkor újabb merőkanál alaplé ment bele. Ez így folytatódott, míg a rizs és a tök meg nem puhult. Közben sóztam, a végén, mikor már kész volt, borsoztam és belekevertem egy kevés hideg vajat.