A pizzatészta kedvéért megbontott rozsliszttel kezdeni kell valamit, úgyhogy vadászom a jó rozsos recepteket. Érdekes módon kenyérsütésen kívül nem sok egyéb felhasználási módja ismert, pedig eddigi tapasztalataim alapján kellemes ízű gabona. Ez a keksz nemcsak a rozs miatt tetszett meg, hanem a krémsajttartalma miatt is, tudtam, hogy garantáltan omlós lesz az eredmény (elég csak a szintén krémsajtos rugelach-ra gondolnunk referenciának). Hogy valóban svéd-e, azt nem tudom, tény, hogy a rozs az északi népek gabonája.

Omlós svéd rozsos keksz

Hozzávalók:
(1 csésze= 2,5 dl)

1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 tk só
1 doboz tejszín krémsajt (10 dkg)
10 dkg hideg vaj felkockázva
1/2 csésze nádcukor
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát (kb. fél centi vastagra) és kiszúróval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, ha az alja már barnul, de a teteje még világos, akkor jó.