Nem vagyok az a gabonakolbászos fajta, azaz nem kenyerem a húsos ételek vega imitációja. Mondjuk igazi vega sem vagyok, csak törekszem az egészséges étkezésre, ezen belül a húsfogyasztás minimalizálására. Szóval ez a recept nem azért fogott meg, mert a paprikás krumpli vega verzióját láttam benne, inkább az izgatott, hogy mit hoznak ki az osztrákok ebből a magyar kajából, ha hozzányúlnak. Mert ez az étel egy bécsi levesbár, a Suppito étlapjáról származik, ahol persze Gulasch néven szerepel, de német nyelvterületen ugye nem minden gulyás, amit annak hívnak. A recept egyébként működik, nálunk egy héten kétszer készült. Tapasztalat: az almaecet és az uborka frissessége nagyon jót tesz a paprikás krumplinak.

paprikás krumpli tofuval

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 fél fürtös uborka
10 dkg füstölt tofu
kevés olaj
2 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek őrölt pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 ek sűrített paradicsom
1 ek almaecet
kb. 1 l forró víz

A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, az uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, és a tofuval együtt csíkokra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a felaprított hagymákat, megszórjuk a száraz fűszerekkel, elkeverjük, ráöntjük az ecetet, összeforgatjuk a krumplikockákkal, majd felöntjük kb. 1 l forró vízzel (annyival, ami épp ellepi).  Megsózzuk, és kis lángon, néha átkeverve puhára főzzük a krumplit, ha kell, közben adunk még vizet hozzá. A végén beledobjuk az uborka- és tofucsíkokat is és pár percig még együtt rotyogtatjuk.
A végén  botmixerrel helyenként kicsit pürésítjük vagy villával itt-ott szétnyomkodjuk a krumplit, hogy krémesebb legyen.