Még csak most kezdődött a sütőtökszezon, de nálam már eléggé becsípődött a téma. Már kétféle tökös sütit sütöttem  és az állandóan a fejemben motoszkáló kacsacomb mellé kigondoltam ezt a jó kis köretet. Kacsacomb híján végül édesen ettem reggelire, úgy is finom volt, de a kacsa sem fogja elkerülni sorsát. Értelemszerűen köretnek sósabbra készítjük, reggelire mehet bele és rá egy kis méz.

Sütőtökös polenta

1 kisebb sonkatök fele
12 dkg kukoricadara
kb. 7,5 dl alaplé vagy víz
1 löttyintés olívaolaj

frissen őrölt bors
kevés méz
1/2 ek hideg vaj

A tetejére:
kevés tökmagolaj
méz

A polentához először megsütöm a sütőtököt, kikaparom a húsát, villával összenyomom. Az alaplét vagy vizet felteszem a kukoricadarával és egy kis olívaolajjal főni (5 deci lével indítok, ha kell, még közben pótolom), mikor felforrt, hozzáadom a tökpürét. Sózom, borsozom, kevés mézzel ízesítem. Kis lángon (ez fontos!), gyakran kevergetve főzöm, míg a kukoricadara teljesen megpuhul (20-30 perc). A végén egy kevés hideg vajat keverek hozzá. Tálaláskor tökmagolajjal és mézzel meglocsolom.