Ilyen egyszerű, gyorsan kivitelezhető és finom édeskés ízű póréhagymás pizzafeltétet utoljára otthon ettem , nálunk a standard pizzafeltétek közé tartozott. Már néhány napja itt motoszkált a fejemben, hogy én ilyet akarok.  Aztán a neten talált egészséges pizzatésztarecept katalizálta a folyamatokat és tegnap elkészült vacsorára. A fotót is este lőttük, ez látszik is rajta, de legalább autentikus. Én a tészta feléből grissiniket csináltam, mediterrán fűszeres joghurtba mártogatva nagy sikert aratott.

póréhagymás pizza

Hozzávalók 2 darab 30 cm-es pizzához:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg őrölt lenmag
1 tk nádcukor
1 tk só
1 zacskó szárított élesztő
2 ek olívaolaj
kb. 3 dl meleg víz

A tetejére:
2 nagy póréhagyma megtisztítva, felkarikázva
kevés olívaolaj
1 pohár natúr joghurt

A vékonyan felkarikázott póréhagymát kevés olívaolajon, kis lángon puhára pároltam (közben folyamatosan kevergettem, hogy ne égjen le), végül sóztam és megszórtam egy kis fehérborssal.

2 dl meleg  vízben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felhabosodni. Addig a liszteket és a lenmagot meg a sót egy nagy tálban elkevertem. Utána a robotgép dagasztópálcáival összedolgoztam a felhabzott élesztőt, az olajat és a liszteket (a liszteket fokozatosan adagolva) és még kb. 1 dl langyos vizet is öntöttem hozzá, míg össze nem állt a tészta egy rugalmas gombóccá.  Ekkor kiolajozott tálban letakarva a duplájára kelesztettem.

A megkelt tésztát elfeleztem, két kerek lappá nyújtottam és kiolajozott kerek sütőformába raktam őket. A tetejüket megkentem olívaolajjal, majd vékonyan natúr joghurttal és megszórtam a párolt póréhagymával és tekertem rá sót.
Előmelegített sütőben 220 fokon ropogósra sütöttem (kb 20-25 perc).
A tészta feléből készülhetnek grissinik is: ekkor az egyik tésztaadagból hosszú, jó ujjnyi széles rudakat sodrunk és olívaolajjal megkenve ropogósra sütjük.
A grissiniket házi mediterrán fűszerkeverékkel kikevert joghurtba mártogathatjuk.