Mostanában rákattantam egy kicsit a quinoára. Az első lökést az adta, hogy köztudottan nagyon egészséges, a gabonafélék közül neki van a legmagasabb fehérjetartalma. Sok kalciumot tartalmaz, emellett vas-, foszfor-, B- és E-vitamintartalma is jelentős. Előnye még, hogy hamar megfő (20-25 perc alatt kész), és elég semleges ízű, így jól fűszerezhető, kombinálható. Kis szépséghibája az ára: fél kiló 1000 forint körül van. Viszont nemrég a Müllerben felfedeztem, hogy 40 dkg-os kiszerelésben 500 forintért árulják. (Ugyanott rizsszirup is jó áron kapható.) Ezt a receptet a neten találtam, nem sokat változtattam rajta, csak kényszerűségből kihagytam belőle fél tk őrölt római köményt (nem volt itthon) és petrezselymet sem tettem bele. Ha lett volna valami salátafélém, biztos, hogy azzal ettük volna, például a levelekbe beletekerve, mert jólesne hozzá egy kis friss zöldféle.

céklás quinoa

Hozzávalók:
1 csésze quinoa
2 csésze víz
1/2 tk só
4 közepes cékla
1 marék napraforgómag szárazon megpirítva
1-2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
2 ek balzsamecet
1 ek lenolaj
2 ek olívaolaj
2 tk mustár
2 ek méz
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt koriander

frissen őrölt bors

A quinoát egy szűrőben folyó vízzel alaposan átmossuk, majd sós vízben puhára főzzük (kb. 25 perc alatt megfő, akkor jó, mikor már teljesen puha és a szemekből előbújtak a kis csíraszerű valamik).

A céklákat megmossuk, megtörölgetjük, szárukat levágjuk és egy hústűvel több helyen megszurkáljuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk őket. Előmelegített sütőben 180-200 fokon puhára sütjük  (kb. 1 óra).

A napraforgómagokat szárazon megpirítjuk. Egy tálkában kikeverjük a salátaöntetet, ehhez a citromlevet, az ecetet, az olajakat, a mézet és a mustárt, valamint a fűszereket jól elkeverjük (a legpraktikusabb hozzá egy capuccinohabosító). A végén hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is.

A kihűlt sült céklákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Összeforgatjuk egy nagy tálban a kihűlt quinoával és a napraforgómaggal, végül az öntetet is hozzáadjuk. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk. Behűtjük, másnapra jól összeérnek az ízek. Hidegen és melegen is fogyasztható. Zöld saláta illik mellé.