Nemrég a hűvösebb idő és az a tény, hogy kaptam ajándékba apró háztáji patisszonokat levesfőzésre sarkallt. Kicsit rákattantam a sárgarépára mint alapanyagra, főleg krémlevesnek szeretem, mert olyan szívmelengető színe van és gyakorlatilag bárhogy lehet fűszerezni. Most visszafogtam magam és ellenálltam az indiai fűszerezésnek, csak egy kis fehérbors és szerecsendió játszott. A kókuszchips-et (a Rossmannban vettem valamikor) nemrég fedeztem fel a kamrában és azóta lelkesen szórom szárazon pirítva mindennek a tetejére.

patisszonos sárgarépakrémleves

Hozzávalók:

1 ek vaj
1 ek olívaolaj
kis darab friss gyömbér
2 kis patisszon
4 közepes sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
1 tk nádcukor
1/2 l zöldségalaplé
só ízlés szerint
késhegynyi őrölt fehérbors
1/4 tk őrölt szerecsendió
kókuszchips a tetejére (elhagyható)

A zöldségeket és a gyömbért meghámozzuk, a patisszont kimagozzuk és a húsát a répával együtt kisebb kockákra vágjuk. A gyömbért és a hagymát felaprítjuk.

Egy nagyobb fazékban felhevítjük a vajat és az olajat, majd rádobjuk a gyömbért, a vöröshagymát, a répát és a patisszont. Kis lángon, gyakran kevergetve kb. 8 percig pároljuk a zöldségelegyet, közben egy kevés nádcukorral is megszórjuk. Ezután felöntjük az alaplével és teljesen puhára főzzük benne a répát. Közben sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. A végén az egészet botmixerrel pürésítjük, ha kell, még vízzel hígítjuk és igazítunk az ízeken.
A kókuszchips-et egy serpenyőben szárazon megpirítjuk és megszórjuk vele a levest.