Ez számomra az utóbbi idők legemlékezetesebb húsétele,  hathatós érv a vegaság ellen. A lassú tűzön sült omlós kacsacomb nekem eddig valamiért kimaradt, ami így utólag nézve nagy hiba. Valahogy mindig rozé kacsamellben gondolkodtam, pedig… Kettőnknek naivan két combot vettem, de alig bírtam megállni, hogy ne egyem meg én mind a kettőt, mielőtt Patrik hazaért volna.  Szóval a húsmennyiség meghatározását mindenkinek az ízlésére bízom – mindenki döntse el, ez a négy most hány személyre szól.

Omlós sült kacsacombok körtés szilvachutney-val és kardamomos rizzsel

Hozzávalók:

Omlós sült kacsacomb

4 kacsacomb

frissen őrölt bors
8-10 fokhagymagerezd
1 dl rozébor

A combokat megmossuk, szárazra törölgetjük és egy csipesszel a tollakat türelmesen kiszedegetjük belőlük. Ezután egy éles késsel bevagdossuk a bőrüket, majd sóval, borssal bedörzsöljük és egy nagy fedeles jénaiba pakoljuk őket bőrükkel felfelé. Mellészórunk néhány hámozott fokhagymagerezdet és felöntjük kb. 1 dl rozéborral.
Előmelegített sütőben, 160 fokon, fedő alatt 2 órán át sütjük, majd a fedőt levéve 200 fokon ropogósra pirítjuk a husikat, közben időnként meglocsoljuk a kisült zsírral.

Körtés szilvachutney

8 szilva
2 körte
2 csillagánizs
2 rúd fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szegfűszeg
2 púpozott tk nádcukor
kb. 1 dl víz
pici só

Mindkét gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, a körtét meg is hámozzuk, és feldaraboljuk őket. Egy kisebb lábosban feltesszük őket főni a fűszerekkel és a vízzel együtt. Mikor már a szilva szétfőtt, a körte kellően megpuhult, levesszük a gázról, és ha már kicsit kihűlt, kiszedegetjük belőle az egész fűszereket (nem muszáj, de akkor evésnél résen kell lenni).

Kardamomos basmati rizs

25 dkg basmati rizs
1 és 3/4 bögre víz
1 csapott tk só

1 ek olaj
3 zöld kardamom

A rizst a szokásos módon sós vízben  megfőzzük. Közben a kardamomtokokat egy éles késsel hosszában bevágjuk és az olajon illatosra pirítjuk őket. A kifőtt rizst összeforgatjuk a fűszeres olajjal.