Mióta felfedeztem magamnak a szódás kenyeret, nem okoz gondot, ha kifogyunk a kenyérből. Viszont ha kefír sincs itthon, akkor lőttek a soda breadnek is, de mostantól ez sem lehet probléma, mert  ez a 101 cookbooks-on talált recept olyan egyszerű, hogy liszten és zabpelyhen kívül nem sok minden kell bele és ráadásul bő 1,5 óra múlva kész is a friss, illatos kenyér. Próbáljátok ki!

zabpelyhes kenyer

Hozzávalók egy szögletes formához:

3 dl meleg víz
2 tk porélesztő
1 ek méz
12 dkg fehér tönkölyliszt
14 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabpehely
1,5 tk só
2 ek olvasztott vaj a tetejére

A vízben elkeverjük a mézet, beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk felhabosodni (kb. 10 perc). A száraz hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, a közepébe egy nagy mélyedést készítünk és beleöntjük a felhabzott élesztős vizet. Egy keverőlapáttal összedolgozzuk az egészet, míg össze nem áll egy nagy gombóccá. Beleegyengetjük a kivajazott, kilisztezett sütőformába és  félretesszük 30 percre-1 órára meleg helyre pihenni (ne essünk kétségbe, nem fog különösebben megemelkedni, gondolom a zabpehely miatt). Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és pihentetés után, miután megkentük a tetejét olvasztott vajjal, 35-40 perc alatt készre sütjük a kenyeret.