Lehet, hogy az a tény ragadtatott ilyen nagyvolumenű projektre, hogy épp a Julie és Julia könyvet olvasom (ami egyébként nagy csalódás), de egyik este belevágtam  a házi paradicsomaszalásba. Apósom mostanában hobbikertésszé lépett elő és nagy halom édes paradicsommal ajándékozott meg, aminek nagyon örültem, de aztán hamar felmértem, hogy egy szoptatós, egy hasmenéses, egy refluxos, plusz egy csecsemő nem valószínű, hogy elbír több kiló parival. Így jött az ötlet az aszalásra, aszalógép/napsütés híján sütőben. A „Tomaten trocknen im Backofen” keresőszavakra rá is bukkantam egy fényképes tutoriálra, de a sütési hőmérséklet és idő nem volt elég egzakt, ezért még egy-két magyar oldalon is tájékozódtam. A kilátás, miszerint egész éjjel járatni kell a villanysütőnket eléggé letaglózott, de meg kellett menteni após első termését… Végül 7 óra sütés után hajnali fél négykor el is készült a mű. Ekkor a koktélparadicsomok már teljesen szárazak voltak, a nagyobbak egy picit nedvesebbek. Ez utóbbiakat kihűlés után tengeri sóval rétegezve egy tiszta üvegbe raktam és olívaolajjal felöntöttem. A csontszárazak mentek egy fémdobozba sütőpapírrétegek közé.

szaritott paradicsom

Hozzávalók:

napon érett paradicsom

A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, hosszában félbevágjuk (a nagyobbakat negyedbe) és a magjukat kikaparjuk (legegyszerűbb egy kiskanál nyelének a segítségével). Egy konyharuhára lerakosgatjuk őket vágott felükkel lefelé, hogy lecsöpögjenek, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csapatot és megszórjuk mindegyiket sóval.
Előmelegített sütőben légkeveréssel, 90 fokon kb. 7 óra alatt aszalódnak meg.

száritott paradicsom