A diós keksz mellett egy másik sósság is készült anno, ezek a kelt tésztából tekert rudacskák. Mint a kelt tészták általában, ezek is frissen a legfinomabbak.

szezámos sajtos rúd

Hozzávalók:

35 dkg fehér tönkölyliszt
1/2 kocka élesztő
1,25 dl langyos tej
1 csipet cukor
1 tk só
12 dkg vaj
2 tojássárgája
10 dkg reszelt ementáli (vagy más aromás sajt)
Tetejére: szezámmag (vagy mák, lenmag ízlés szerint)

Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk és az élesztővel, a sóval, az átszitált liszttel összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva meleg helyen pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tojássárgákat 2 ek vízzel elhabarjuk és a téglalap felét megkenjük vele, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A másik tésztarészt ráhajtjuk, majd 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megkenjük  a maradék tojássárgájával, megszórjuk sóval, szezámmaggal, majd megtekerjük őket.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.