Újabb palacsintaváltozatokra mindig nyitott vagyok és mivel most a hajdinával kísérletezgetem, jól jött ez a recept. A hajdina, mely ránézésre egy gabonaféle, valójában botanikailag nem az, bioboltokban, natúrboltokban, nagy szupermarketekben könnyen beszerezhető. A neten utánaolvasva láthatjuk, hogy szuper egészséges, értékes aminosavakat tartalmaz, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, erősíti az érfalakat és cukorbetegek, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Az íze és illata egészben megfőzve kicsit szokatlan, de nem rossz (salátát csináltam már belőle, a poszt majd később). Lisztté őrölve nem olyan karakteres, teljes kiőrlésű liszttel kombinálva nekünk kifejezetten ízlett.
Eperszósszal, mézzel megcsorgatva finom és egészséges hétvégi reggeli.

hajdinapalacsinta

Hozzávalók:

9 dkg hajdinaliszt
9 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
1/4 tk. só
2,5 dl író vagy kefír
3,75 dl rizstej (vagy tej)
1 ek. méz
2 tojás
2 ek. olaj

Öntethez:
(fagyasztott) eper
méz
balzsamecet-redukció

A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálban. Egy másikban kézi habverővel elhabartam a tojásokat, hozzáadtam a mézet, az olajat, a kefírt és fokozatosan felváltva adagoltam hozzá a rizstejet és a lisztkeveréket. A tésztának furcsa, nyúlós állaga lesz. 15 perc állás után olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütöttem a palacsintákat.

Az öntethez egy kis lábosban összerotyogtattam az epret, mézzel, balzsamecet-redukcióval ízesítettem, botmixerrel pürésítettem és egy szűrőn átszűrtem. Az így kapott szószt és mézet csorgattunk a palacsintákra.