Kicsit bizarrul hangzik, tudom, már látom magam előtt a  fintorgó arcokat. Ha még azt is hozzáteszem, hogy a húsvéti kölespudinghoz főzött kölesből készült, csak növelem a szkepszist. Pedig a főtt köles nem rossz alapanyag, főleg, ha a kölest főzés előtt kb. 8-szor átmossuk, akkor nem lesz keserű. Ennek a fánknak egyébként Chef Maki vegán kölesfánkreceptje (glutén- és cukormentes) az alapja, csak a formán változtattam, mert nekem az eredeti lapos korong sülés közben szétesett, illetve a fele adagba némi maradék szezámmag is került (nélküle jobb szerintem).
Tehát korongok helyett formás golyók készültek, még némi rizslisztbe is meghempergettem őket, így szerencsésen túlélték a sütési procedúrát. A mazsola egyébként istenien karamellizálódik a forró olajban, így bármiféle lekvár vagy kísérő cucc nélkül is eléggé eteti magát a dolog. Érdemes kipróbálni.

kölesfánk

Hozzávalók 25 kis golyóhoz:

1 csésze főtt köles
1/2 csésze mazsola
1/2 csésze kókuszreszelék
pici só

Hempergetéshez: kevés rizsliszt
A bő olajban sütéshez: semleges ízű növényi olaj

A mazsolát meleg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egy éles késsel felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle. A kész golyókat rizslisztbe hempergetjük. Egy mély edényben (pl. wokban, serpenyőben) olajat hevítünk és közepes lángon aranybarnára sütjük a golyókat.