Legyél te is barista! felszólítással kaptam meghívást nemrég a Tchibo egyik üzletébe, hogy néhány másik bloggertársammal együtt megismerkedjem a legújabb Tchibo kávékkal. Maga a kávékóstolás lehetősége rögtön felvillanyozott – márkahű fogyasztó vagyok, de a gasztronómiai újdonságokra mindig nyitott. Magamat viszont elég nehezen tudtam elképzelni, amint egy profi eszpresszógépet működtetek, nem vagyok az a kifejezett gépkezelő alkat, a morzsaporszívó bonyolultságán túli területre ritkán merészkedem.

Az összejövetel ártatlan kávékóstolással kezdődött, összehasonlíthattunk egy-egy csésze észak-olasz és a dél-olasz eszpresszót (Tchibo Espresso Milano Style és Tchibo Espresso Sicilia Style). Mindkettőre igaz, hogy megfelel az olasz pörkölési folyamat szigorú kritériumainak, mely során a kávészemeket a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig és sötétebbre pörkölik, ezzel csökkentik a kávészemek savtartalmát. A Milánó stílusú kávé 100% arabica, míg a szíciliai stílusú arabica-robusta keverék, ez okozza az ízükben való eltérést: az északi gyümölcsösebb, savasabb, a déli testesebb, csokisabb karakterű.

Kóstolás közben dőlt meg az első előítéletem. Dugattyús és filteres kávékon nevelkedett fogyasztóként az a téves kép élt bennem egy csésze feketéről (értsd eszpresszóról), hogy az csak elvetemülteknek való, olyan fanyar és keserű. Nos, mindkét típus kifejezetten kellemes volt így tisztán is, nekem különösen a szicíliai stílus jött be, a teltebb, csokisabb ízvilágával.

A második meglepő infó Horváth Luigitól érkezett (barista, magyar Latte Art bajnok 2009-ben), aki sokat mesélt az eszpresszó készítéséről, tulajdonságairól. Többek között, hogy a tévhittel ellentétben az eszpresszóban kevesebb a koffein, mint például egy filteres kávéban, mivel a kávészemek finomabbra vannak hozzá őrölve és csak rövid ideig érintkeznek a vízzel. Ezen a ponton már kifejezetten sajnáltam, hogy nincs otthon eszpresszógépünk és irigyeltem Luigi feleségét, aki minden reggel egy csésze gondosan kidíszített tejhabos eszpresszóra ébred.:)

Ezután következett a rázósabb gépüzemeltetős rész, mindannyian elkészíthettük a magunk kis eszpresszóját 5+1 lépésben: kávéőrlés, tömörítés (ez még menne), lefőzés, crema (kávéhab) tesztelése cukorteszttel (ha rögtön elsüllyed, nem jó), tejhabkészítés. A bónusz pedig a tejhab kicicomázása. Luigi a profi barista empátiájával megérezte, hogy én megelégednék a fogyasztással is, így elkészítette nekem az alább is látható eszpresszó alapú italt, egy latte macchiatót. Így nekem már csak az volt a feladatom, hogy egy málnás cheesecake-kel kísérve elfogyasszam, aminek boldogan eleget is tettem.

 

tchibo