Mostanában több érdekes főzőtanfolyamra is eljutottam, többek között teljesen véletlenül rábukkantam a Wekerle telepen, egy játszótéri hirdetőtáblán egy makrobiotikus főzőkurzusra. A makrobiotikáról addig is hallottam már egy keveset, tudtam, hogy egy távol-keleti gyógyító étkezési rendszer, hogy vegetáriánus és elég szigorú, viszont nagyon eredményes a rákmegelőzésben és a legkülönbözőbb betegségek gyógyításában. Mivel alapvetően japán alapanyagokkal és technikákkal dolgozik, így mint kuriózum rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Ennek az lett a vége, hogy el is mentem a legközelebbi kiscsoportos főzésre, melynek témája a gyógyító levesek voltak.

A főzőtanfolyam szervezője Mixtay Zsuzsanna, akit a hagyományos orvoslás szerint gyógyíthatatlan nőgyógyászati problémái sodortak a makrobiotika felé. Miután sikerült kigyógyítania magát a betegségeiből, elvégezte a holland Kushi Intézet Art of Life School tanfolyamát, hogy minél több embernek segíthessen. Azóta már saját honlapja van, tanfolyamokat, főzőbemutatókat, kiscsoportos főzéseket szervez és személyes tanácsadást is végez.

Ezen az alkalmon a makrobiotikus levesek álltak a középpontban, 5 félét készítettünk el közösen, egy erősítő, egy tisztító és egy relaxáló, nyugtató hatású levest, valamint kettő tartalmasabb, laktató verziót.

Az elkészített levesek a képek sorrendjében:

Miszóleves édes zöldségekkel (relaxál)
Kinpira leves (erősít)
Miszóleves (tisztít)
Halkrémleves (édesburgonya-krémleves pangasius-szal)
Kölesleves

makrobiotikus levesek

A felhasznált alapanyagok nagy része zöldség illetve gabona volt – ez a két élelmiszercsoport az alapja a makrobiotikus táplálkozásnak. Ezeken kívül használtunk kis mennyiségben szárított algákat és gombákat, valamint ízesítőnek miszót és kétféle japán szójaszószt (shoyu és tamari) is. Sőt az eddig számomra ismeretlen bojtorjángyökeret is megkóstolhattam – ez egy nagyon szívós növény, ami mindenhol megél, ezért az erősítő levesben a helye.
Az ételek fűszerezése nagyon visszafogott volt, sót egyáltalán nem használtunk, helyette miszóval és szójaszósszal fűszereztünk, ami kiemelte a zöldségek saját ízét.

Közben sok érdekeset megtudtam a zöldségek szervezetünkre gyakorolt hatásairól, hogy alapvetően másként hatnak a gyökérzöldségek, a kerek zöldségek és a levelesek. És az is kiderült (a leveseket kóstolva meg is tapasztaltam), hogy mennyire függ a zöldségek íze a méretüktől és formájuktól, azaz a vágási technikától, sőt hatásukban is különböznek például a japán julienne-re vagy a nagyobb darabokra vágottak.

Ha valakit érdekel a téma, még csatlakozhat az április 9-én induló 5 alkalmas főzőtanfolyamhoz, mely beavat a legfontosabb témakörökbe (főzéselmélet, gabonák, babételek, zöldségek, desszertek). Jelentkezés és részletek a Macrobioticum honlapján.