Gondolom, nem vagyok egyedül a tavaszi ízek utáni vágyakozásommal. Színeket a tányérra, friss ízeket az ételbe! Ezért, bár nem épp szezonális alapanyag a cukkini, de muszáj volt kipróbálnom ezt a gyönyörű zöld pestót, ami ráadásul izgalmas módon sült cukkiniből készül. A hozzávalók listáját a saját készleteimhez szabtam, így került bele petrezselyem bazsalikom helyett, törökmogyoró mandula helyett, de mint tudjuk, ezek a tényezők a pestónál szabadon változtathatók (hacsak nem klasszikus genovait készítünk).

sült cukkinipesto

Hozzávalók:

50 dkg salátacukkini (ez kb. 2 darab)
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
3 marék törökmogyoró szárazon megpirítva
6 ek. olívaolaj
5 dkg parmezán
2 ek. citromlé

frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A cukkiniket megmossuk, hosszában félbe vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket vágott felükkel felfelé. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy késsel héjastul kisebb kockákra vágjuk.
Egy nagy keverőpohárba költöztetjük őket, félig pürésítjük, majd hozzáadva a többi hozzávalót krémesre turmixoljuk az egészet. A végén sózzuk, borsozzuk, citromlével beállítjuk az ízeket.
Kenyérre kenve vagy spagettivel összeforgatva is finom.