Szombaton teljesült egy régi vágyam, részt vehettem egy borkurzuson a Dining Guide és a Central European Wine Institute szervezésében. A helyszínt a 2010 szeptemberében nyílt új boriskola, a CEWI biztosította. Az egy napos kurzuson délelőtt Horkay András, az iskola igazgatója vezetett be minket könnyed, közérthető stílusban a borkóstolás és objektív borértékelés rejtelmeibe a nemzetközileg használt sztenderd alapján, majd végigvettük a legfontosabb magyar szőlőfajtákat, természetesen borkóstolással alátámasztva.

konfitált galambcomb borsópürével

Az alábbi tételeket elemeztük közösen:

Miklós Csaba Roger Mór (ezerjó)
Kreinbacher Somlói cuvée
Nobilis Tokaji Furmint
Bolyki Egri Bikavér
Malatinszky Cabernet franc

Rövid ebédszünet után Bíró Lajos következett, aki a magyar ételek és borok harmóniáját volt hivatott feltárni. Varjú Viktorral öszesen 7 fantasztikus fogást és hozzájuk illő bort kóstoltattak velünk. Míg Bíró Lajos hihetetlen sebességgel és lendülettel mesélt (sztorizott és apró trükköket árult el), addig a háttérben Varjú Viktor és szárnysegédje csendben tette a dolgát és kitálalta a fogásokat, köztük olyan ikonikus ételeket is, mint a paprikáskrumpli-koktél vizeletes pohárban tálalva.:)

cewi gasztrokurzus

A 7 fogásos menü:

Szajmóka (kolbásztöltelék és disznósajt keveréke) pácolt makrélával, sült pirospaprikával, fekete halikrával – Légli Bányászó 2008 (olaszrizling)

Zöld olívabogyó grapefruittal és szardellával – Konyári Rosé 2010 (elképesztően tutti-fruttis!)

Halkocsonya (halászléből, nagyon finom)), ropogós haltöpörtyűvel (pontyból) – Vida Szekszárdi Kadarka 2007

Paprikás krumpli turmixolva, tejföllel és kolbászchips-szel   – Weininger Kékfrankos 2008

Konfitált galambcomb, zöldborsópürével – St. Andrea Pinot Noir 2008

Marhafarok Szt. Jakab kagylóval töltve nori algába bugyolálva– Bock Cuvée 2006

Báránygerinc-carpaccio vargányás rizottóval – Konyári Sessio (Merlot) 2004

cewi gasztrokurzus2

A nap számomra több érdekes tanulsággal is szolgált. Egyrészt megerősödtem benne, hogy fehérboros vagyok, a tanninok még mindig nem lettek a barátaim. A minerális és fás jegyeket még nem érzem a borokban, viszont a gyümölcsös jegyek már egész jól mentek. Az biztos, hogy van még hova fejlődnöm, Bíró Lajos elmondta, hogy ő 5 év alatt szerezte meg a boros tudását szisztematikus kóstolással tréningezve. Egy hónapig csak 1-2 fajtát kóstolt, hogy rögzüljenek a kisagyban a karakterjegyek.

A bockos fogások lenyűgöztek, különösen a halkocsonya, a zöldborsópürés galambcomb és a paprikás krumpli ízlett. Bíró élőben megnyerő, az egészségesnél picit több önbizalommal, de kellő öniróniával.:) A szakácskönyvét is más így kézbefogni, hogy empirikusan megtapasztalhattam a szerzőt és alkotásait. Tegnap már majdnem vettem egy adag malacfület a Nagycsarnokban a hentesnél!:)

A kurzus egy 5 részes előadássorozat része, legközelebb (szombaton) Fűszeres Eszter mutatja majd be a hobbiszakács konyháját és párosít az ételekhez borokat, majd Szántó Tibor jön a csokitémával és T. Nagy Tamás a sajtokkal. További részletek és jelentkezési lap a Dining oldalán találhatók.

A kurzuson készült fotók nagyobb méretben megtekinthetők a facebook-oldalamon.