Megint egy blogról hirtelen kinézett és megvalósított recept – mostanában könnyen kísértésbe jövök. Főleg ezek a németül Kastenkuchennek, angolul loafnak hívott szögletes sütikenyerek hoznak lázba. Egy macaront vagy egy krémes tortát megcsodálok ugyan, de nem csábítanak. Ezek a kevert sütik viszont egyet jelentenek az otthonossággal. Soha nem fogom elfelejteni, amikor a bécsi pedagógiai főiskolán egy szakmai látogatáskor a főiskola büfés nénije frissen kisült Kastenkuchennel kínálta a magyar vendégtanárokat. Sütő és házi süti egy iskolai büfében, na ehhez minimum Bécsig kell menni.

banánkenyér

Hozzávalók:

2 érett banán
10 dkg simaliszt átszitálva
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tojás
8 dkg olvasztott vaj vagy 1 dl semleges ízű olaj
10 dkg nádcukor
csipet só
2 csapott tk. sütőpor
1 kis maréknyi dió felaprítva
néhány kocka ét- vagy tejcsoki kisebb darabokban

A banánokat villával összetörjük. A két tojást a nádcukorral habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a már nem forró olvasztott vajat vagy az olajat, majd a banánpépet. A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, só) egy tálban összekeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. Végül hozzáadjuk az aprított diót és csokit is.
Egy szögletes szilikonformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon 45-60 percig sütjük (tűpróba).