Megint a kamra készleteiből gazdálkodtam, eddig szépen betartottam az újévi fogadalmat. Finom kis leves lett az eredmény, mely a pasiknál is sikerre számíthat (főleg, ha van otthon kolbász, amiből chips-et süthetünk a tetejére). A cajun fűszerkeverék készen is kapható a fűszerboltokban, de ha valaki otthon szeretné kikeverni, e leírás alapján megteheti.

vörösbabkrémleves

Hozzávalók 2-3 személyre:

1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
1 tk. cajun fűszerkeverék
1 dl száraz vörösbor
1 konzerv kidney bab (vörösbab)
2 dl passzírozott paradicsom
2-3 dl víz

frissen őrölt bors
kevés nádcukor
1-2 löttyintés tejszín

Tetejére:
pirított barnakenyérkockák
reszelt Lajta sajt

A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. Kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a cajun fűszert, jól átforgatjuk, míg illatozni nem kezd (1-2 perc). Utána felöntjük a borral, 5 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a leszűrt, leöblített babot, a paradicsomot és 2 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és kb. 5 percig főzzük. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre. Kóstolgatjuk, ha kell, kicsit megcukrozzuk, ha túl sűrű, még adunk hozzá vizet és egy kevés tejszínnel lágyítunk az ízeken.
Tálaláskor pirított kenyérkockákat és reszelt sajtot szórunk a tetejére.