Újabban erre a veszélyesen egyszerű török desszertre kezdünk rákattanni. Veszélyes, mert könnyen elkészül és minden hozzávaló nagy eséllyel van otthon a szükséges mennyiségben. Az eredmény szerintünk frissen, langyosan fogyasztva a legjobb: akkor még folyós, krémes az állaga. Ha behűtjük, a rizs megduzzad, a puding megszilárdul (ez a török büfés verzió).

török rizspuding

Hozzávalók – 4 főre:

1 dl (kerekszemű) rizs
1 dl víz
csipet só
1 l tej (9 dl+1 dl)
1 dl cukor
2 csomag vaníliás cukor (vagy házi vaníliás porcukor)
1 db tojássárgája
2 evőkanál étkezési keményítő

A rizst a vízzel, csipet sóval  feltesszük főni. Amikor már magába szívta a folyadék nagyját, akkor felöntjük 9 dl tejjel és hozzákeverjük a cukrot és az egyik csomag vaníliás cukrot. Kis lángon, gyakran kevergetve felforraljuk, majd kb. 8 percig főzzük.
Közben a maradék 1 dl tejet csomómentesre keverjük a tojássárgájával és az étkezési keményítővel. A rizst levesszük a tűzről, hozzákeverjük a keményítős elegyet.
Egy nagy tepsi aljára öntünk 3 pohár vizet, ebbe beleállítunk egy közepes méretű jénai tálat, amibe beleöntjük a rizst. A tetejét megszórjuk a másik vaníliás cukorral vagy házi vaníliás porcukorral.
Előmelegített sütőben 200 fokon 1-1,5 óra alatt készre sütjük (én 1 óráig sütöttem). Közben a tetejét fedjük le sütőpapírral, mert hamar barnul.
Ha picit kihűlt, azonnal fogyasztható, de ha egy éjszakát behűtjük, megkapjuk a török büfékben kapható szilárdabb verziót.

A receptet Főzőmasinánál találtam.