Idén először csatlakoztam ahhoz a több országban (pl. Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában) is népszerű gasztronómiai hagyományhoz, miszerint január 6-án, vízkeresztkor egy süteményt sütnek, melybe valami apró tárgyat rejtenek. Aki ezt megtalálja, az a király arra a napra. Kap a fejére egy koronát és azon a napon parancsokat osztogathat a család többi tagjának.:) Tudtam, hogy Pannit izgalomba fogja hozni mind a sütemény, mind az utasítgatás lehetősége és kéznél is volt itthon egy papírkorona, mert a Kiskirálylány mese is a kedvencek között van nálunk.
A hagyomány szerinti babot (melyet az ipari módszerek már hőálló figurákkal helyettesítenek, sőt a süti mellé a papírkoronát is mellékelik) én most datolyával pótoltam, de lehet, hogy egy szem mandula jobb lett volna, mert az jobban elüt a környező aszalványoktól. Mindenesetre nagy sikere volt a projektnek és bár a datolyát végül én találtam meg (ez torkossági verseny is volt egyben:)), Panni így is élvezte a közös reggelit és a keresést.

háromkirályok kalács

Hozzávalók:

2,5 dl langyos tej
fél kocka élesztő
8 dkg cukor
5 dkg vaj megolvasztva
1 tk. só
1 tk. őrölt fahéj
50 dkg liszt
1 tojás
2 marék aszalt szilva felaprítva vagy mazsola
1 darab aszalt datolya

A kenéshez:
1 tojás elhabarva egy kevés tejjel vagy tejföllel
jégcukor
szezámmag

Egy pohárba öntöttem a langyos tejet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam egy kevés cukrot és az olvasztott vajat és hagytam felhabosodni az elegyet.

A lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót és az őrölt fahéjat. A közepébe egy mélyedést csináltam, abba öntöttem a felhabosodott élesztőt, a tojást és a maradék cukrot. A robotgép dagasztókarjaival összegyúrtam a tésztát, kézzel belegyúrtam az aszalt szilvadarabokat, majd meleg helyen a duplájára kelesztettem.

Utána kinyomkodtam belőle a levegőt, 7 egyforma részre osztottam. Az egyik hetedet egy kivajazott sütőforma (pl. szív alakú) közepére helyeztem, és a többi tésztából is gombócokat formáltam és sziromszerűen körberaktam velük a középső tésztagolyót.
Közben az egyik gombóc közepébe belerejtettem az aszalt datolyát.
Megkentem elhabart tojással, megszórtam jégcukorral és szezámmaggal és még 20 percig kelesztettem.

Előmelegített sütőben hagyományos módon 200 fokon kb. 40 percig sütöttem. Közben a tetejét letakartam, mert barnult.