Az év első Magazine Monday-e rögtön nagy elégedettséggel töltött el és megerősített benne, hogy jó úton járok. Elsőként Tessa Kiros gyönyörű kivitelű, de sajnos általam igencsak elhanyagolt kötetét, a Falling cloudberries-t emeltem le a polcról (nálam nemcsak magazinok, hanem könyvek is játszanak hétfőnként), és ahogy felütöttem, rögtön megtetszett ez az egyszerű, de ízletes krumplisaláta a görög receptek között. Így télen engem különösen feldobott a tarka látvány, de biztos, hogy nyáron is készülni fog még például grillezett húsok köreteként.
És ami a legszebb, a bontott olívámat és kapribogyómat is el tudtam használni, így egyúttal kamraürítő fogadalmamnak is eleget tettem.

mediterrán krumplisaláta

Hozzávalók:

1 lilahagyma
1 tk. só
1 kg krumpli
3 ek. kapribogyó
1 közepes csokor petrezselyemzöld aprítva
1/2 citrom leve
10 dkg fekete olívabogyó
125 ml jó minőségű olívaolaj
kevés frissen őrölt fekete bors

A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, egy tálkába tesszük, besózzuk és kevés hideg vízzel megöntözzük. Így hagyjuk egy fél óráig, utána lecsepegtetjük, szárazra törölgetjük.

Közben a krumplikat héjában sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk hűlni és meghámozzuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.
A fekete olívát és a kaprit darabokra vágjuk, majd a kihűlt krumplit összeforgatjuk a többi hozzávalóval (olívabogyó, hagyma, kapribogyó, aprított petrezselyem). Az olívaolajat kikeverjük a citromlével, megsózzuk, megborsozzuk és meglocsoljuk vele a salátát. Szobahőmérsékleten hagyjuk összeérni az ízeket.