Nagy tervekkel nézek az új év elébe, több fogadalmat is kigondoltam a bloggal kapcsolatban. Először is miután gyűjtögető életmódom sok bosszúságot okoz (megromlott csokik, lejárt szavatosságú fűszerek formájában), így belátom, hogy a van-tól igenis kell félni. Ennek fényében a jövőben igyekszem felélni a kamrában felhalmozott készleteket és tudatosan azokból az alapanyagokból gazdálkodni. Másik mumusom a gasztromagazinok lakásban növekvő hegyei – ezen a téren önmérsékletre lesz szükség, hogy ne vegyek meg minden szép újságot – sokszor feleslegesen. Emiatt csatlakozom Doki Magazine Monday mozgalmához, azaz én is minden hétfőn vagy gasztromagazinból, vagy szakácskönyvből fogok főzni, hogy használjam is a felhalmozott tudást.
A harmadik általam elhanyagolt terület, amit fókuszba kívánok állítani, a hagyományos, magyar konyha – azaz tudatosan figyelni fogok arra, hogy ne csak számomra izgalmas, sokszor egzotikus recepteket próbáljak ki, hanem visszatérjek a gyökerekhez is, egyrészt takarékossági okokból (idő és pénz), másrészt, hogy Panni többször találkozzon számára ismerős ízekkel.
Ezek tehát a fogadalmaim, az anyagi jólétünket pedig az alábbi levessel alapoztuk meg újév napján Főzőmasina ötlete nyomán. Egy kis tárkonnyal turbóztam az ízeket (a füstölt sajt kimaradt), tapasztalataim szerint az jól harmonizál a lencsével.

újévi lencsekrémleves

Hozzávalók:

néhány ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
25 dkg barna lencse
2 db babérlevél
7 dl víz
1 kk. só
kb. 4 tk. mustár (ízlés szerint)
1 gerezd fokhagyma
2 tk. szárított tárkony
2 dl tejszín

A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap megtisztítjuk és felaprítjuk a vöröshagymát és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, átforgatjuk, felöntjük 7 dl vízzel, beledobjuk a babérleveleket. Megsózzuk és kb. fél óra alatt puhára főzzük. Ekkor a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük (én úgy csináltam, hogy maradjanak benne egész lencsék is levesbetét gyanánt). Felöntjük a tejszínnel, mustárral és tárkonnyal ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát, majd készre főzzük. (Közben kóstolgatjuk, beállítjuk az ízeket.)
Sajtos kiflikarikákkal tálaljuk.