Még karácsony előtt, de már a előkészületek kellős közepén jött rám a vágy, hogy paradicsomlevest egyek. A klasszikus, menzáról ismert verziót még soha nem főztem (csak egy tamarindos-vöröslencsés változatot), viszont emlékeztem, hogy Peppernek van egy ahhoz hasonló, de kifinomultabb receptje. Nem voltam hát rest kipróbálni, némi változtatást eszközölve (például a friss paradicsomot 100%-os ivólével helyettesítve.) Sajtos kiflivel is finom, de betűtésztával is jól működik.

paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

2 fej kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kis szelet zeller lereszelve
3 ek. olaj
2 közepes krumpli
1 l 100%-os paradicsomlé
1 dl víz
1tk. szárított bazsalikom
só, bors

szikkadt kifli vagy kenyérszeletek
reszelt sajt

A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzákeverjük a reszelt zellert is, kevergetve megfonnyasztjuk, majd mehet bele a kockákra vágott krumpli is. Felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel, szárított bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezzük, majd kis lángon puhára főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és egy botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, kevés vízzel még hígítjuk (ekkor még öszerottyantjuk a gázon).
A kenyérszeleteket megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk, ezzel tálaljuk.