7 éves lett nemrég a Lucullus Baráti Társaság, a Turóczi Gábor vezette gasztronómiai kör, mely tagjainak és külsősöknek is rendszeresen szervez ínyenc vacsorákat, főzőkurzusokat, a társaság elnöke pedig időről időre főz egy adag paprikás csirkét valami extrém helyen (pl. Lánchíd teteje, Északi-sark, Budapest-Nordkapp tájékozódási rali). A társaság neve már összeforrt Wang mester kínai szakács nevével is, hiszen éttermeinek megnyitóit is ők rendezték, emellett rendszeresen szerepel főzőkurzusaikon. Nem csoda hát, hogy az ünnepi vacsora Wang Gizella úti éttermében volt, ahol már anno a megnyitón is erős menüsort volt alkalmam végigenni. Most sem volt ez másképp, 21 fogásos kínai vacsorát prezentált Wang, melynek csak néhány eleme volt ismerős, a többi újdonság volt.

Az előételek mezőnye volt szerintem a legerősebb, minden eleme nagyon ízlett, különösen a csülökrolót és a jócskán chilis hajszálvékonyra vágott ökörszív és –nyelvszeleteket érdemes kipróbálni, de a kékeszöldre érlelt 100 napos tojás is érdekes élmény, a szó pozitív értelmében.:)

wang étterem előételek

Leves:

Szecsuáni stílusú erős-savanyú leves

Előételek:

Tavaszi tekercs
Édes-savanyú oldalas
Wang-féle csülökroló
Kou shui feipian – Pácolt ökörszív és – nyelv
Ízletes fafülgomba-saláta
100 napos tojás
Étvágygerjesztő zeller
Házi húsos táska

Második fogások:

Csirkecomb-darabok illatos omlós kínai gombával
Pekingi hagymás csirke
Szecsuáni omlós kacsa
Sertés ’Shui Zhu’ módra (csípős paprika, zeller, szójababcsíra)
Wang nagymama steakmarhája
Édes savanyú sült rák
Szecsuáni zöldbab
Édesburgonya

wang étterem főételek

Köretek:

Pirított rizstészta
Lanzhou-i pirított tészta (házi készítésű!)
Tojásos-zöldséges pirított rizs

Desszert:

Darált szezámmaggal töltött tésztagombócok

A desszertfrontot erősítették ezenkívül a Király Anita cukrász által készített egyszemélyes finom kókuszos tortácskák is.

wang étterem desszertek

Kellemes este volt, az egyes fogások közti pihenőben kínai dalokat hallgathattunk egy kínai hölgy előadásában, aki ráadásként A csitári hegyek alatt-ot is elénekelte magyarul, majd megint megcsodálhattuk, hogy hogyan készítik kézzel a kínai házi tésztát.

Wang megint meggyőzött róla, hogy érdemes időről időre ellátogatni valamelyik éttermébe, mert friss, autentikus kínai ízeket és különlegesen elkészített ételeket kóstolhatunk. Semmi egyenszószos hús unalomig ismert káposzta- és babcsírasalátával, helyette gyakran szokatlan alapanyagok (lsd. csülökroló, marhaszív, nyelv, pacal) rafináltan elkészítve, de a komponensek eredeti ízét megőrizve.

A Lucullus BT programjairól a blogjukról és a facebook oldalukról lehet értesülni.

Az ételfotók nagy méretben megnézhetők a kicsi Vú facebook oldalán.